TOTALNA OFANZIVA: Tramp šalje lobiste u Srbiju

Autor:

Vesti

20.12.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici iz Bele kuće u potpunosti su se posvetili Srbiji i rešavanju kosovskog pitanja (čitaj podeli). U toku je potpuna ofanziva, što se, kako kažu naši sagovornici iz diplomatskih krugova, vidi i po Trampovim emisarima koji posećuju Beograd.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp redovan učesnik na skupu AIPAC

Samo dva dana nakon što je u našu prestonicu stigla Jelena Makvilijams, Srpkinja koja predsedava Saveznom korporacijom za osiguranje depozita (FDIC), po nalogu šefa SAD u Srbiju su stigli predstavnici Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), najuticajnije lobističke organizacije u Vašingtonu, koja je 24 časa dnevno na vezi s Trampovim kabinetom i praktično upravlja američkom spoljnom politikom u odnosu na Bliski istok.

VELIKI PUBLICITET

Da u ovome nema nimalo preterivanja, vidi se i po spektakularnim godišnjim događajima koje organizuje AIPAC, a na kojima neizostavno gostuje i govori Donald Tramp pred nekoliko hiljada istaknutih zvaničnika ove jake lobističke grupe. Trampovi govori na okupljanjima lobista iz AIPAC organizacije su pomno praćeni, prenose se na televiziji i obavezno budu objavljeni u listovima namenjenim jevrejskoj zajednici u SAD. Na tim događajima delegati AIPAC beleže svaku Trampovu reč, koja im praktično predstavlja smernice za lobiranje u međunarodnim okvirima.

Marinković: Ovo je još jedna prilika da dobijemo ekonomsku i političku podršku, ali i podršku za rešavanje pitanja Kosova

Na sastancima u Beogradu, prema saznanjima Srpskog telegrafa, razgovaralo se o razvoju trilateralne saradnje između Srbije, Amerike i Izraela, ali i u unapređenju podrške ovog komiteta našoj državi u svim značajnim međunarodnim forumima. Posebna stavka je bio Trampov plan za Kosovo, o kojem je Srpski telegraf pisao u nekoliko navrata, a suštinski se svodi na teritorijalnu podelu.

RepublikaFoto: twitter.com/USEmbassySerbia
Jelena Mekvilijams

- Naravno, prethodni dolazak Jelene Mekvilijams svedoči i da je Amerika spremna da odreši kesu da bi se ovaj plan podupreo mnogobrojnim investicijama - objašnjava jedan od naših sagovornika.

SKUPOVI ZA PAMĆENJE

Potpredsednik skupštine i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković izjavio je posle susreta sa predstavnicima AIPAC da je ovo još jedna od mogućnosti da poboljšamo odnose sa SAD i dobijemo ekonomsku i političku podršku, ali i podršku za rešavanje pitanja Kosova i Metohije preko direktne veze sa Trampovim kabinetom. Za naš list on dodatno objašnjava o kakvoj je organizaciji reč.

- U pitanju je najbrojnija i najuticajnija projevrejska lobi grupa u SAD, koja održava veličanstvene konferencije u Vašingtonu na kojima bude i po 20.000 ljudi. U tri dana, koliko traje, bar 50 odsto kongresmena i senatora prođe po raznim panelima i skupovima. Neverovatno je koliko je AIPAC tamo uvažavan - ističe Marinković.

ŠTA JE AIPAC

  • američko-jevrejsko lobi društvo osnovano u januaru 1963.
  • ima više od 100.000 članova
  • dvostranačka organizacija, politički istovremeno okrenuta i republikancima i demokratama
  • do sada izlobirala nekoliko desetina zakona u Kongresu
  • tokom 2018. potrošili 3,5 miliona dolara za lobiranje
  • na direktnoj vezi s Trampom i njegovim kabinetom
  • presudno utiču na američku spoljnu politiku na Bliskom istoku

Što se tiče predstavnika AIPAC sa kojima se juče sastao, podvlači da su oni pokazali veliko interesovanje za podršku Srbiji.

- Prvi put su u Beogradu i istakli su da veoma cene ono što predsednik Vučić radi u domenu odnosa sa jevrejskom zajednicom i Amerikom uopšte. AIPAC je još jedan od instrumenata prodora SAD u Srbiju, vrlo ozbiljan i uticajan, preko kog se može doći do bilo koga u američkoj administraciji, zaobilazeći mnoge oficijelne puteve komunikacije - dodaje Marinković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

MOJ STAV: Nenad Vuković, Društvo lobista Srbije

- AIPAC je izuzetno koristan i efikasan lobi alat produbljivanja odnosa sa SAD preko Izraela, sa kojim smo oduvek u tradicionalno dobrim odnosima.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading