Zaev podržao Vučićev predlog za mali Šengen

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.12.2019

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je podržao inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju "malog Šengena", jer to donosi benefit celom Zapadnom Balkanu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Zaev i Aleksandar Vučić

- Podržavam svaki način da Balkan sarađuje, a ne da uvek čekamo da dođe neko iz EU, da nas okupi i da onda pokažemo rezultat. Možemo da pokažemo kapacitete i sami - rekao je Zaev.

Zaev je naglasio da se na Balkanu danas razgovara.

- Imamo lidere koji su prijatelji. Ovu inicijativu koju je predsednik Vučić predložio prihvatili smo i premijer Albanije Edi Rama i ja zato što vidimo da donosi benefit i to ne samo našim zemljama nego celom Zapadnom Balkanu. Verovatno će doći i vreme kada ćemo moći da unapredimo i odnos sa zemljama članicama EU dok pregovaramo - rekao je Zaev.

Govoreći o Francuskom "ne" za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, premijer Severne Makedonije je istakao da je razočaran, kao i građani te zemlje.

- Rekao sam da mi se lomi srce, da se ja lomim, zato što smo najbolji primer na Zapadnom Balkanu u delu rešavanja bilateralnih problema sa susedima. Imali smo velikih problema i sa Bugarskom, a posebno sa Grčkom. Rešili smo te probleme i ispunili 100 odsto reformi. To su potvrdili svi lideri EU, uključujući i predsednika Francuske, ali je on rekao "sada nama treba vreme"

To je stvarno mnogo razočaravajuće. Prouzrokovalo je i kod mene i kod naših građana čak i određene frustracije. Razočarani smo zato što je EU obećala da će ukoliko mi sve ispunimo, i ona ispuniti svoj deo, a nije. Razočarani smo sa razlogom. To znaju i evrospki lideri - rekao je Zaev.

Dodaje da mu je rečeno, da će nova metodologija koju predlažu u EU i Severnoj Makedoniji i drugim zemljama kandidantima dati šansu za suštinske transformativne procese koje će pre svega građani osetiti.

- Mi smo na raspologanju i produžićemo evropskim putem, evropskim reformama. I u ovom momentu dešavaju se reforme u Severnoj Makedoniji, zato što i mi kao i verujem i građani Srbije hoćemo u EU, ne samo da budemo članice, nego da živimo bolje, budemo bogatiji - istakao je premijer Severne Makedonije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Jelena

19.12.2019 08:24

Mali sengen polako nailazi na podrsku. i nikakve barijere ne treba da prave bilo kakav problem da on i zazivi.

Duki

19.12.2019 08:35

Jos jednom se pokazuje da ideje i vizija koju ima Aleksandar Vucic vodi u Srbiju i veo region u pravom pravcu u razvitak i potpuni oporavak na svakom polju!

Miki

19.12.2019 08:53

Mali sengen moze biti veliki korak napred u razvoju citavog regiona i sigurno je da ce doneti brojne pozitivne rezultate i Srbiji i Severnoj Makedoniji i Albaniji!

Ana

19.12.2019 09:24

Srbija i Makedonija jačaju odnose, a obema zemljama je u interesu mali šengen.