Ministarstvo o slučaju Dojčinović: Urednik KRIK-a nije tražio konzularnu pomoć

Autor:

Vesti

18.12.2019

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom informacije da je urednik portala KRIK, Stevan Dojčinović, državljanin Republike Srbije zadržan na aerodromu u Abu Dabiju (UAE) i da mu je onemogućen ulazak u UAE, nakon čega je vraćen u Republiku Srbiju, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obaveštava sledeće:

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Stevan Dojčinović

Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju je izvestila da  se S. Dojčinović, ovim povodom, nije obraćao predstavnicima Ambasade, niti zatražio konzularnu pomoć i zaštitu. Takođe,  državni organi UAE se, ovim povodom, nisu obratili Ambasadi Srbije u Abu Dabiju, niti obavestili o zadržavanju našeg državljanina, te time ni o razlozima zbog čega mu je onemogućen ulazak u UAE. Ambasador Republike Srbije, koji je prisustvovao međunarodnoj konferenciji Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala, na samoj konferenciji, posredno, od učesnika konferencije obavešten je o ovom događaju.

U skladu sa diplomatskom praksom, građanima koji su zadržani od strane stranih nadležnih organa, omogućava se, ukoliko to žele, kontakt sa svojom Ambasadom, u cilju pružanja konzularne pomoći. Takođe, napominjemo da je diskreciono  pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava. To se isto desilo S. Dojčinoviću i ranije kada mu je onemogućen ulazak u Rusku Federaciju.

Što se tiče Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Vlade Republike Srbije - nikada nisu, niti će, sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavljaju na restriktivne liste.

Ambasada Srbije u Abu Dabiju je zatražila informaciju o razlozima zadržavanja građanina Srbije i odbijanja ulaska u UAE.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading