SPC se pita o papinoj poseti Crnoj Gori

Autor: Tanjug

Vesti

16.12.2019

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Večernje novosti" pišu danas da je za posetu pape Franje Crnoj Gori, što je za iduću godinu najavio crnogorski premijer Druško Marković posle posete Vatikanu, ključno odobrenje Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao većinske verske zajednice.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo odbrane
Foto: Ilustracija

List podseća i da je diplomatska praksa Rimokatoličke crkve kao obavezni uslov za papinu posetu nekoj zemlji da dobije "zeleno svetlo" njene većinske verske zajednice.

- Sveta stolica nikada nije tražila ovu vrstu saglasnosti. Kanonski poredak podrazumeva da ovako važno pitanje, ukoliko uopšte bude otvoreno, bude razmotreno na najvišem nivou i da se o njemu, pored mitropolita crnogorsko-primorskog, izjasne (srpski) patrijarh i Sveti sinod" (SPC) - kaže sagovornik "Novosti" iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

 

Beogradski dnevnik prenosi i mišljenje nekih neimenovanih da plasiranje ove vesti, vlasti u Podgorici pokušavaju da potisnu mnogo delkatniju temu - "usvajanje uzupatorskog zakona o slobodi veroispovesti kome se nedavno usprotivio i papa lično", kojim mogla da bude oduzeta ii imovina SPC u Crnoj Gori, crkve i manastiri.

List navodi i da je prema njegovim saznanjima, državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Pratolini, crnogorskom premijeru Markoviću prilikom nedavnog susreta preneo stav da će "zakon imati pravnu snagu samo ako se postigne puna opšta saglasnost o njegovoj sadržini".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading