Parli: Francuska nije protiv proširenja,ali prvo reforma EU

Autor: Tanjug

Vesti

13.12.2019

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka odbrane Francuske Florans Parli istakla je danas u Beogradu da Francuska nije protiv proširenja i da se neće ništa menjati u onome što je do sada pregovarano sa Srbijom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Florans Parli i Aleksandar Vučić

Parli je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, naglasivši da je Zapadni Balkan sused EU i da je bitno da bude uključen u Evropu, kao i da se izuzme od negativnih uticaja.

Podsetila je da je Makron rekao da Evropa mora obaviti sopstvene poslove, pre nego što dođe do novog poširenja, ali da paralelno želi da postoji još veći uticaj Unije u tom regionu u svakom smislu.

Parli je kazala da Francuska želi da EU bude reformisana pre nego što se dalje širi, u interesu sadašnjih, ali i budućih članica.

Podvukla je da Francuska ne dovodi u pitanje što je do sada stečeno u pregovorima EU sa Srbijom i Crnom Gorom i da je važno da se produbi poverenje, a da je oblast odbrane najbolja za tako nešto.

Objasnila je da je Francuska za dalje otvaranje pristupnih pregovora postavila kao preduslov da se sprovede reforam procesa pregovaranja, u cilju da on bude bolji za zemlje koje ulaze u taj proces.

Navela je i da je neophodno da se EU dubinski reformiši, za šta je potrebno više godina.

Parli je naglasila da je njena poseta nastavak julske posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, kada je dogovoreno da se partnerstvo dve zemlje unapredi u oblasti odbrane. „On mi je rekao kolko drži do francusko-srpske saradnje. Ona nije samo istorijska, već i strateška. Putovanje u Srbiju ga je obeležilo i specifično je pomenuo u svom izveštaju Srbiju kao državu partnera, sa kojom će partnerstvo biti dalje unapređeno, imajući u vidu bliske veze dva naroda. Bratstvo po oružju je ostalo u srcima još od Prvog svetskog rata, a sada imamo unuke preživelih koji svedoče o našoj zajedničkoj istoriji“, objasnila je ona.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Istakla je da Francuska neće zaboraviti doprinos srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Prenela je da je sa predsednikom Vučićem i njenim srpskim resornim kolegom Aleksandrom Vulinom imala veoam kvalitetne razgovore, podsećajući i da ove godine dve zemlje obeležavaju 180 godina diplomatskih odnosa.

Ukazala je da suviše dugo ministar odbrane Francuske nije bio u Beogradu,

Kada je reč o bilateralnim odnosima u oblasti odbrane Parli je istakla da postoji zajednički interes za razvojem strateškog partnerstva, i da između ministarstava postoje otvoreni i slobodni dijalog, te da Francusku zanima na koji način Srbija analizira uloge u budućnosti regiona i kontinenta, posebno po pitanju KiM, budućnosti NATO, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Pohvalila je učešće srpske vojske u mirovnim misijama, ističući da Srbija ima priznatu ekspertizu u oblasti medicinske podrške koju želi Francuska dodatno da valorizuje.

- Želimo da pozdravimo značajno angažovanje Srbije na teškom terenu, gde niko ne želi da ide. To govorim utoliko pre pošto je 25.novembra Francuska izgubila 13 svojih pripadnika u Maliju - rekla je ona podvukavši da je kvalitet srpskog učešća veoma dobro ocenjen.

Ukazala je i na saradnju u oblasti naoružanja podsećajući da su helikopteri već isporučeni, i da se radi na uspostavljanju centra za održavanje, a da će se saradnja proširiti i u okviru sistema odbrane „Mistral 3“, što je poseban znak poverenja.

Naglasila je da Francuska psostuje odluku Srbije da bude neutralna na vojnom planu.

Parli je istakla da je potrebna međunarodna saradnja u suočavanju sa novim izazovima-
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading