RTS: Iniciranje talačke krize opasno i neprihvatljivo

Autor: Blic, Republika

Vesti

13.12.2019

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom najave Saveza za Srbiju (SzS) da će danas od podne do 20 sati uveče blokirati zgradu Radio televizije Srbije (RTS), oglasio se i javni servis, odakle navode da su "u poslednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način".

RepublikaFoto: printscreen/Google Earth/RTS
RTS

- Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive. Reč je o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja - piše na sajtu RTS-a.

Takođe, piše da se "zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava". Kao najdrastičniji primer, RTS navodi "upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ulice".

- Najskoriji primeri su blokada svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a, čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad. Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve - piše RTS.

Takođe, navodi se da je "sreću i strpljenje opasno dalje izazivati, zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno".

- Medijski javni servis Srbije ne pamti vreme kada nije bio predmet kritike i javno izraženog nezadovoljstva i vlasti i opozicije. Istovremeno, retke su godine kada televizijski program RTS-a nije bio najgledaniji i najbolje ocenjen od strane građana. Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima. To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem - navodi se na portalu Javnog servisa.

Kako se ističe, posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a.

- Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona - zaključuje RTS.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Ika

13.12.2019 14:33

Mislim da su prevazišli neke granice.

Verica

13.12.2019 17:56

Prekoracene su sve granice politickog delovanja SzS

persida

13.12.2019 18:40

Nikom nije jasno cemu sve ovo, dosta je nasilja u Srbiji, pobedite posteno na izborima a ne ovako kao neki divljaci...podrska Predseniku Vucicu

Mili

13.12.2019 19:00

Neverovatno koliko se bruka opozicija! Sramni potezi Djilasa i Jeremica! Jadni ste!