Strateško partnerstvo dveju zemalja: Vučić od sutra u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Grčkoj

Autor: Tanjug

Vesti

09.12.2019

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra i u četvrtak u zvaničnoj poseti Grčkoj, tokom koje će se sastati sa predsednikom te zemlje Prokopisom Pavlopulosom, kao i premijerom Kirjakosom Micotakisom.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Prvog dana posete, Vučić će se sastati s predsednikom Grčke, a tom prilikom će biti održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Grčke, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Istoga dana, gradonačelnik Atine Kostas Bakojani uručiće Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, nakon čega će predsednik Srbije imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.


Drugog dana posete, predsednik će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Vučić i Micotakis

Vučić i Micotakis potpisaće Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke.


Nakon toga, biće potpisani i sporazumi značajni za saradnju dveju zemalja.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralne saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno kosovski problem.
Foto: Tanjug/AP
Aleksis Cipras

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je, polovinom novembra, predsednik Vučić kada se sastao sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom.

Srbija visoko ceni dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

RepublikaFoto: youtube.com/Bloomberg Markets and Finance

Vučić je više puta rekao da visoko ceni aktivno angažovanje Grčke na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.


On je takođe istakao da je poseta šefa grčke diplomatije Beogradu u funkciji priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Vučić je, takođe, izrazio očekivanje da će na predstojećem sastanku Visokog saveta biti potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Srbije i Grčke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Marina

09.12.2019 12:42

Politika Srbije je cenjena u svetu

Milan Alasic

09.12.2019 12:44

Divna zemlja sa dosta divnih nasih priljateja nadamo se uspesnijim saradnjama.

Bojana

09.12.2019 12:48

Tako i treba...

Miki

09.12.2019 13:48

Nadam se jos boljoj saradnji sa Grckom i to ce sigurno predsednik Vucic ostvariti.