Saznajemo: Čelnici NATO u Londonu odlučili da pojačaju pritisak - 5G ucena!

Autor:

Vesti

07.12.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapad će tražiti da se Srbija odrekne visokosofisticirane tehnološke saradnje sa Kinezima. Pre svega se to odnosi na najvećeg proizvođača 5G opreme "Huavej", kompaniju koja je na američkoj crnoj listi, a njihova oprema trebalo bi da bude instalirana u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prema informacijama Srpskog telegrafa sa samita NATO koji je upravo završen u Londonu, jedan od zaključaka tog skupa (učestvovao i Donald Tramp) bio je da se pojača pritisak na sve zemlje koje intenzivno tehnološki sarađuju sa Kinom. Razlog: Kinezi, navodno, 5G mrežu i superpametne kamere koriste za obaveštajnu borbu protiv drugih država i špijunažu.

Miletić: Pošto nas pritiskaju SAD i Rusija, izbor kineske tehnologije je najpametnija opcija

- Zapadne zemlje će ovo upozorenje preneti kao navodno dobronamerno, međutim, daleko od toga da će oni koji se o njega ogluše biti ostavljeni na miru. Iako tvrde da svaka zemlja ima samostalno pravo da odluči po ovom pitanju, jasno je da oni to neće mirno posmatrati - potvrđuju izvori Srpskog telegrafa i dodaju da im je trn u oku "Huavej", čije bi kamere trebalo da budu okosnica projekta "Beograd - siguran grad", a ista kompanija aktivno će razvijati i 5G mrežu, u kojoj je planetarni lider.

PORUKA STOLTENBERGA

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

Nedavno je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio da je na Srbiji da odluči kakvu vrstu telekomunikacija i civilne infrastrukture želi da ima.

MOJ STAV

Sanja Arežina

autorka knjige "Kina u Evropi"

Primetan je pritisak američkog establišmenta na kineske kompanije, ali i na evropske države, da ne sarađuju sa Kinezima, posebno sa kompanijom "Huavej" jer je, kako tvrde, njihova 5G oprema bezbednosna pretnja. Međutim, mislim da je to najpovoljnije i najbolje rešenje za Srbiju.

- Zemlje koje su članice NATO ili teže da se priključe NATO, kao što je Severna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, uključujući bezbedan i siguran način komunikacije. Srbiju možemo da zamolimo ili da je posavetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu - rekao je Stoltenberg.

Milićeva: Kineska 5G tehnologija pomenuta je u Londonu kao izazov na koji NATO treba da ima odgovor

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić za Srpski telegraf kaže da Srbija dobro sarađuje sa "Huavejom" i da je u toku realizacija projekta izgradnje optičkih mreža u vrednosti od 150 miliona evra.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Rasim Ljajić

- Zadovoljni smo i kvalitetom i dinamikom izvođenih radova. Što se tiče uvođenja 5G tehnologije, mi sprovodimo ozbiljne pripreme, postupak javne nabavke biće transparentan, a pobediće ona kompanija koja ponudi najbolji odnos cene i kvaliteta. Ne isključujemo nikog i ne favorizujemo bilo koga - podvlači Ljajić.

NEZAVISNA POLITIKA

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da je bitno što su NATO saveznici u Londonu obratili pažnju na Kinu i njenu poziciju na globalnom planu i zaključili da ona predstavlja izazov.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Jelena Milić

Ljajić: Sve ćemo raditi na tenderu, nikog ne isključujemo, nikog ne favorizujemo

- U tom smislu kineska 5G tehnologija, koja može da ima negativne posledice u međuzavisnom svetu, pomenuta je kao sve veći izazov na koji NATO mora da obrati sve veću pažnju - ističe Milićeva.

S druge strane, direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić u izjavi za Srpski telegraf kaže da svaka visoka tehnologija u IT sektoru nosi sa sobom opasnost od špijunaže, i to nije ništa novo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Što se tiče Srbije, naša pozicija je najčistija u tom smislu. Mi smo pod pritiscima SAD oko KiM i uopšte oko naših nacionalnih pitanja, ali i Rusije, koja takođe želi da ostvari svoje interese preko Srbije. Ipak, mi želimo da vodimo jednu nezavisnu politiku, neutralnu vojno, a nezavisnu u odlučivanju i zato je najbolji izbor imati vrhunsku kinesku tehnologiju. Ne samo da će Srbija to da uradi nego je to najbolje i najpovoljnije - zaključuje Miletić.

kineski 5G

- reč je o petoj generaciji mobilnog interneta
- brzina bežične konekcije od 10 do 100 puta veća od trenutno dostupne
- mobilne mreže prenose podatke putem vazduha, koristeći frekvencije između 24 i 100 gigaherca
- autonomne vožnje kod automobila nema bez 5G mreže

kineska superkamera

- prepoznaje lice posmatranog čoveka u deliću sekunde i u prostorima u kojima je ogromna gužva
- superosetljiva, ima 500 megapiksela, sposobna da odjednom snimi i analizira lica na hiljade ljudi i poredi ih sa onima u bazi podataka
- uvezana sa veštačkom inteligencijom, koristi internet i klaud infrastrukturu
- u Kini instalirano više od 200 miliona CCTV kamera, biće ih 626 miliona do kraja 2020. godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading