Dobio dve godine jer je rekao istinu o Račku

Autor:

Vesti

06.12.2019

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandalozna odluka prištinskih vlasti. Bivši kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Srbin Ivan Todosijević osuđen je juče u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora samo zato što je konstatovao da je navodni masakr u Račku, koji je poslužio kao neposredan povod za NATO bombardovanje, izmišljen. Presuđeno mu je da je time podsticao na nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netoleranciju.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivan Todosijević

Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić potvrdio je da je bivši ministar iz Srpske liste osuđen zbog izjave koju je dao u Zvečanu povodom 20. godišnjice NATO agresije. Bivši funkcioner tada je izjavio da je povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak.

- Upravo su ti šiptarski teroristi, koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan-danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na KiM - izjavio je tada Todosijević.

Da je Račak čista izmišljotina, bilo je jasno još tada, a u međuvremenu se pojavilo mnoštvo dokaza da je zaista tako. Bivši istražni sudija Danica Marinković, koja je bila šef istražne ekipe Okružnog suda u Prištini i prva je stigla u Račak i napisala izveštaj sa uviđaja, kaže da je osuditi čoveka koji govori istinu skandalozno.

Vučić: Zločin u Račku ne postoji, sve je falsifikovao Vilijam Voker

- Za mene je to strašno, tamo nema ni pravosuđa ni vladavine prava, samo čista kriminalna država. Da ti osudiš čoveka na dve godine zato što je rekao istinu? Rekao je da Račka nije bilo, a u Hagu smo to i dokazali. Lično sam utvrdila istinu i o tome svedočila pred sudom. Čak i mnogi stranci sada komentarišu da je Račak bio laž, čista prevara. Umesto da za prevaru budu osuđeni Voker, Helena Ranta i njihovi saradnici, oni osude Todosijevića - navela je ona.

Predsednik Aleksandar Vučić smatra zastrašujućim to što je Todosijević osuđen na dve godine zatvora. Šef države je poručio da i on sam smatra i ponavlja da je to fabrikovani zločin, a zatim se zapitao da li će zbog toga sve da nas osude?

Danica Marinković: Bila sam istražni sudija u tom slučaju, znam da je Todosijević rekao istinu

- To je zastrašujuće. Svi članovi Srpske liste ponoviće isto i ja ponavljam sada: "Zločin u Račku ne postoji, sve je falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler Voker - kaže Vučić.

MOJ STAV

Goran Rakić, predsednik Srpske liste

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Goran Rakić

Presuda Ivanu Todosijeviću biće upamćena kao crno slovo pravosuđa na prostoru Kosova. Ukoliko tu presudu potvrdi i Apelacioni sud, pozvaćemo sve predstavnike srpskog naroda da napuste institucije u kojima rade

Odluka osnovnog suda u Prištini odraz je nemoći kosovskih sudova jer nemaju argumenata da pokažu da nije tačno to što je Todosijević rekao, smatra advokat Goran Petronijević. Prema njegovim rečima, svima je jasno da se u Račku nije dogodio masakr:

- Na jedno mesto su doneti svi poginuli. Vilijam Voker je imao zadatak da napravi slučaj koji će u američkoj i svetskoj javnosti, posebno NATO zemljama, napraviti otklon prema Srbima. Račak više ne postoji ni u jednoj presudi jer su svi shvatili da je to namešten slučaj. 

Račak hronologija

- Račak je selo u kom se dogodio oružani sukob srpske policije i albanskih terorista tokom policijske akcije 15. januara 1999.

- Već sutradan vođe OVK u selo dovode novinare Asošijeted presa i Rojtersa

- Njima je rečeno da su srpske snage ušle u selo i odvele muškarce, koji su kasnije pronađeni u jarku nedaleko od centra sela

- Tela su pronađena u jarku Babuš iznad Račka

- Šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker je u Prištini saopštio da je u pitanju masakr albanskih civila

- U nedelju, 17. januara, Danica Marinković sa ekipom obavila uviđaj, kasnijim analizama utvrđeno da su tela pripadala borcima terorističke OVK, koji su ranije ubijeni

- Finski patolog Helena Ranta godinama kasnije potvrdila da se radilo o nameštaljci po nalogu Vokera

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading