Provaljen zao plan Dragana Đilasa: Od Vuka pravi ovcu, od Boška marionetu

Autor:

Vesti

05.12.2019

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Informacije koje dolaze iz Saveza za Srbiju govore da je sve izvesnije da će Dragan Đilas izaći na predstojeće izbore. Ovom odlukom lider opozicije će zabiti nož u leđa Vuku Jeremiću i Bošku Obradoviću, koji ispadaju naivni jer ne mogu da se ispletu iz paukove mreže koja je perfidno ispletena oko njih.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Drgan Đilas

Bojkot izbora

Ideju o neučestvovanju na izborima prvi je proklamovao Dragan Đilas. On je istakao da bojkotovanje izbornog procesa predstavlja najbolji način borbe protiv Aleksandra Vučića i navodne krađe koju SNS sprovodi tokom glasanja. U početku se ta ideja činila logičnim i smislenim političkim potezom koji može da izazove krizu legitimiteta aktuelne vlasti i time ojača položaj opozicije.

Vuk Jeremić je bio prvi opozicioni lider koji je već 20. avgusta objavio da njegova Narodna stranka neće učestvovati na izborima. U saopštenju koje je izdala Narodna stranka navedeno je da je ova odluka na predsedništvu izglasana jednoglasno. Ovo samo govori da se Vuk Jeremić veoma založio za ideju bojkota i izdejstvovao da svi članovi predsedništva glasaju za nju.

Kako je vreme prolazilo, tako se polako otkrivala pozadina cele ove političke taktike. Ispostavilo se da bojkot predstavlja sredstvo da se male partije isključe iz Saveza za Srbiju tako što bi ostale bez finansijskih sredstava jer ne bi učestvovale u radu parlamenta.

Ovo je vrlo brzo prozreo predsednik DSS-a Miloš Jovanović koji je u intervjuu listu Danas rekao da ideja bojkota nije svrsishodna, kao i da ona predstavlja veliki "finansijski izazov" za male partije koje ne budu učestvovale na izborima.

RepublikaFoto: twitter.com/PricajNet
Svetislav Basara

Takođe, srpski književnik Svetislav Basara je u emisiji Utisak nedelje naveo da cela ideja bojkota predstavlja taktiku da se uništi opozicija.

- Moj stav je da je strategija SzS da bojkot ne uspe i da opozicija nestane. Demokratska stranka nestaje sa lica sveta i sve ostale manje stranke. Đilas i Jeremić imaju para. Oni će sačekati da Vučić ode i onda uleću na njegovo mesto i nastavljaju gde je on stao. Njih dvojica nemaju nikakvu ideju, oni samo kažu "Bićemo dobri majke nam" i čekaju svojih pet minuta. Njihov program ne postoji. Postoji ako je Đilas dao nekom 200 evra da napiše kao neki program, to je to, šta drugo postoji? - rekao je Basara.

Međutim, iako je ideja o bojkotu izbora bila vešta manipulacija i dobro zamišljena, Drgan Đilas je jednom pogrešnom odlukom morao da promeni plan.

Aferama na Vučića

Kada je Đilas uvideo da je napravio potpuno slaganje oko bojkota, pokrenut je udar na Vučića i Nebojšu Stefanovića montiranim aferama o trgovini oružjem iz Krušika. Cilj ovog udara bio je osnaživanje položaj opozicije kako bi njihov bojkot dobio na značaju u međunarodnoj zajednici. Za ovu akciju iskoristio je Mariniku Tepić koja je došla u posed nekih navodnih dokumenata koji ukazuju na to da je otac ministra Stefanovića trgovao oružjem iz namenske "Krušik". Uz to, Marinika Tepić je tvrdila da je oružje prodavano terorističkim organizacijama i vojnim jedinicima koje se u Ukrajni bore protiv ruske vojske.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Uspešna borba sa montiranim aferama Aleksandar Vučić

Ovaj udar na predsednik Srbije nije uspeo, a prema tvrdnjama iz dobro obaveštenih izvora, u ovo je uloženo mnogo novca. Neki čak tvrde da je napravljen i dogovor sa stranim obaveštajnim službama koje bi usled uspešnog ishoda refundirale troškove.

Narodni poslanik Vladimir Orlić je ovo primetio, i na društvenoj mreži Tviter izneo tvrdnje da Dragan Đilas pokazuje veliku nervozu jer mu plan nije uspeo i usled toga doživeo finansijski krah.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Prozreo skrivene namere udara na predsednika Vladimir Orlić

Oglasio nam se kreator i finansijer najprljavijeg političkog rijalitija u Srbiji Dragan Đilas - Da objasni: ko "ne postoji"? Besan što ga narod neće, a uložio je silne novce da diskredituje ministre sa vrhunskim rezultatima: N. Stefanovića i S. Malog? Ili.. video svoj rejting? - napisao je Orlić.

Zbog očiglednog finansijskog neuspeha Drgan Đilas je sada primoran da menja političku taktiku, i umesto da radi na jedinstvu u opoziciji okreće se taktici "zabiti nož u leđa".

Vuk će ispasti ovca

Srpski telegraf je opsežno pisao o tome da sve informacije ukazuju na to da će stranka Slobode i pravde izaći na izbore. Nakon finansijskih gubitaka sa montiranim aferama, Dragan Đilas sam, finansijski ne bi mogao da izdrži nedostatak novca iz budžeta koji je namenjen strankama koje učestvuju u radu parlametna. Zato je sada Vuk Jeremić u nezavidnoj poziciji.

RepublikaFoto: youtube.com/Minut do 12
Sada je sve u Đilasovim rukama Vuk Jeremić

Moguće je da je Đilas sve ovo imao u vidu i ostavio odstupnicu ako bojkot propadne. Zato je namerno pustio Jeremića da se zaleti i prvi objavi da je za bojkot izbora. On u prvom mahu, opijen ovom idejom, nije dalekosežno razmišljao, i ovim postupkom je sve karte predao u ruke lidera Saveza za Srbiju koji mu sada kroji sudbinu.

Ako odluči da izađe na izbore, Vuk više neće biti "Vuk", već će ispasti "naivna ovca".

Obradović pretvoren u marionetu

Sa liderom Dveri nije bilo velikih problema. Analitičari su ukazivali na to da Boško Obradović pokazuje znake halapljivsti što je Đilas iskoristio i dao mu da "proguta mamac".

Nakon formiranja Saveza za Srbiju, lideri partija krenuli su u kampanju da promovišu novu političku organizaciju. Na tribinama koje su organizovane širom Srbije, Đilas je često davao reč Bošku Obradoviću i govorio za njega da je izuzetan govornik. Obradović je ovo prihvatao sa oduševljenjem i vrlo često držao govore pune emotivnog naboja. Baveći se govorancijama, iza njegovih leđa Dveri su propadale.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Gubi politički potencijal Boško Obradović

Kulminacija Obradovićevog sve većeg uplitanja u Savez za Srbiju i napuštanja njegove desničarske ideologije dogodila se u aprilu kada su iz stranke isključeni narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić. Ovime su Dveri izgubili svoj poslanički klub u parlamentu Srbije, a lider ove stranke ostao sa razbijenom infrastrukturom.

Sada sudbina Boška Obradovića zavisi od tuđih odluka. Ukoliko se odluči da učestvuje u izbornom procesu, Obradović nema sa čim da izađe pred birače, i jedino što će mu preostati jeste da se učlani u stranku Slobode i pravde, ako ga Đilas primi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Dragojlo

05.12.2019 18:53

Djilas je predvodnik stada , tako da ovnici rade sve sto im coban naredi , ali nisu svesni da ce ih sve vuk Djilas progutati.

Odgovori 11 0
Lina

05.12.2019 19:54

Građani Srbije dobro znaju ko je Dragan Đilas i njih ne može više da pravi budalom i da ih laže.On pravi budalom svoje prijatelje iz opozicije,kao i sebe.

Mario Kovacic

05.12.2019 20:12

Djilas ima samo jedan cilj, a to je da se ponovo dokopa budzeta. Pokusace sve da bi to ostvario, ali narod mu to drugi put nece dozvoliti.

Miroslav

05.12.2019 20:44

Od starta se videlo da zapravo Đilas pravi sebi prolaz i krči put da opozicija postane zavisna od njega i da im pokupi članove, a njihove liderčiće otera u istoriju. Pokvaren je Đilas kao mućak.