Jovanović: NIN i Danas ne znaju u čemu učestvuju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.12.2019

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne želim da ratujem ni sa NIN-om ni sa Danas-om, ali neću ni da pristanem na to što se dešava samo zato što je neko glup ili ga je baš briga, izjavio je danas lider LDP Čedomir Jovanović, povodom naslovnih strana na kojima je kao meta prikazan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Čedomir Jovanović

- Možda ja znam više od onih koji sa mnom polemišu. Mene ne interesuje talenat za ironiju Koraksa, Ćulibrka, ''Danasa''... To što oni ne znaju u čemu učestvuju ni po čemu ih ne oslobađa odgovornosti niti problem sa kojim se suočavamo čini manjim - rekao je Jovanović u emisiji "Fokus" na televiziji O2. Ponovio je da naslovnicu NIN-a finansirao lider SzS Dragan Ðilas, a na pitanje ima li dokaze za tu tvrdnju kaže - imam zdravu pamet i imam koliko god dokaza. Neka kažu odakle su dobili svoju naslovnu stranu. Neka oni kažu. Ako ne znaju, ja ću ih podsetiti, a to nema veze sa Vučićem. I neka kaže Danas koliko mesečno dobija za to što radi. Pa malo, sitno.

Upitan odakle je NIN "dobio" naslovnicu, Jovanović kaže: "Pa, nije iz redakcije". Naveo je da nema ništa protiv kritika, ali je naglasio da se u okonostima koje nisu jednostavne istog trenutka pravi atmosfera građanskog rata i mržnje, kao što, dodaje, kaže novinarka Ljiljana Smajilović. - Danas ne možeš ulicom da ideš. Uskoro ćemo kao u Pragu u vreme sovjetske okupacije, kad ruska patrola ide jednom stranom ulice čitav grad je na drugoj. Je l tako treba da živimo - upitao je Jovanović.

Na konstataciju da deo opozicije, kao i on, upozorava na opasnost zbog poziva na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na društvenim mrežama, dok deo opozicije na sve odgovara podsmehom, Jovanović kaže da je reč o neuspešnim pokušajima da se relativizuje potez kojim su ostvarili svoj cilj. - Ne mislim da Vučiću bilo kakav problem predstavlja šta neko piše na društvenim mrežama, ali radi se o nečemu drugom. Strašno smo podeljeni, ne razgovaramo jedni s drugima, režimo, grizemo se do kosti, neprijatelji nam nisu ni potrebni, sami smo prema sebi najgori - rekao je Jovanović.

Sadašnji trenutak je uporedio sa krajem 2002. godine kada su, kaže, svi mediji objavljivali pisma Ljiljane Buhe u kojima je tadašnji premijer Zoran Ðinđić označavan kao vođa surčinskog klana, a iste godine proglašen za lažova godine. Kako kaže, tada je društvo bilo potpuno nesposobno da vidi ono što se dešava u zemlji, a isti slučaj je i danas. Govoreći o kriminalizaciji dela Vlade Srbije i okruženja predsednika Vučića u pojedinim medijima, Jovanović je rekao da se to radi po istim matricama kao 2002. godine.

- Kada u Srbiji nekoga uništavate, prvo ga izlolujete, pa ga ogadite, napravite od njega zver i đavola, posle toga je sve prihvatljivo. Pošto znam malo više od njih, ne dopada mi se kada gurnete nekom snajper u rebra jer mislite da ste vickasti, a nemaju pojma šta se u tom trenutku dešava njegovoj porodici -  rekao je Jovanović i podsetio na ''''epizodu o državnom udaru 2015. godine'''' koja u delu javnosti ismejana kao paranoja. Na kostataciju da kao politički protivnik Vučića više u javnosti upozorava na opasnosti zbog pretnji kojima je izložen nego koalicioni partneri SNS, Jovanović je rekao: Šta ima Dačić da kaže kad su mu ruke, noge, glava i srce u Moskvi. Šta on može da kaže? Posle sedam dana da pozove tužilaštvo da reaguje. Ja ne zovem tužilaštvo da reaguje. Stavite prst na čelo.

Lider LDP je rekao da on možda zna bolje kolika je šteta nastala u ovih sedam dana "ludila zbog besmislene naslovne strane". Upitan ko stoji iza napada na namensku industriju, Jovanović kaže da Vučiću "sagovornik iz Sočija apsolutno šalje poruke da se dovede u red". - Nisu oni jedini koji šalju poruke. Nekad pošalju Amerikanci. Tako su nama slali poruke Amerikanci - rekao je Jovanović. Upitan o ponudi ruskog novinara Jevgenija Primakova za formiranje tehničke vlade, Jovanović je kazao da je, pošto nije prošla, ponuda predstavljena kao poruka jednog novinara iz Rusije koji, kako kaže - ima čudnu ulogu. Podsetio je na izjavu Primakova da Vučić vodi kampanju protiv nezavisnih i slobodnih medija u Srbiji da bi gurnuo pod tepih aferu ''Krušik'', kao i da je Ðilasov blizak saradnik Mlađan Ðorđević pre godinu dana bio gost u emisiji Primakova.

Ðorđević je tada, ispričao je Jovanović, govorio o tome kako je u Srbiji otvoren prvi front za odbranu Rusije i da je poslednji trenutak da Vučić odluči da li će biti izdajnik ili će poslušati crkvu, narod i ''majku Rusju'' i stati sa njom u borbi protiv EU i NATO. Kaže i da su i evropski parlamentarci, koji su ove sedmice bili u Beogradu, svesni da je SzS finansiran iz Moskve. - Svesni su toga, spakovali su se i otišli. Što bi brinuli našu brigu? Meni je mnogo važnije to što Vučić o tome iz svojih razloga ne može previše da kaže zbog duboko poremećenih odnosa u društva koji su predugo takvi. Naša stvarnost i budućnost je kontaminirana više nego Černobil -  zaključio je Jovanović.

 



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bosko

05.12.2019 19:05

E jesi kalasture Jovanovicu Cedomire pa samo tako. Nemam problem sa Ciganima iliti Romima i nikad nisam imao. Ali prezirem kalasture takve kao ti.

Odgovori 0 12
Zoki

05.12.2019 20:38

Jadan je onaj koga Čeda brani

Odgovori 0 11