Stefanović: Srpska policija zaplenila više od 6 tona droge i učestvovala u 9 međunarodnih akcija!

Autor: Republika

Vesti

04.12.2019

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović rekao je danas da su u Srbiji od početka godine procesuirane 22 organizovane kriminalne grupe, od kojih se većina bavila trgovinom narkoticima, i tom prilikom je uhapšeno 128 članova ovih grupa.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

- Pripadnici MUP-a zaplenili su na teritoriji naše zemlje više od 6,2 tone narkotika, ali su istovremeno učestvovali i u devet međunarodnih akcija u kojima je oduzeto 1,9 tona kokaina, oko 140 kilograma marihuane i pronađeno sedam laboratorija za proizvodnju narkotika - rekao je ministar tokom predavanja na temu "Uticaj međunarodne saradnje na bezbednost Republike Srbije" koje je održao studentima nemačkog Federalnog univerziteta primenjenih nauka i javne uprave i Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu.

Stefanović je rekao da ovi rezultati govore da srpska policija predano radi na suzbijanju trgovine narkoticima na svojoj teritoriji, ali i da daje veliki doprinos u međunarodnoj borbi.

- Drago nam je što danas sve više međunarodnih subjekata prepoznaje napor koji je Republika Srbija uložila u regionalnu i globalnu bezbednost. Težićemo i u  narednom periodu proširivanju bezbednosne saradnje, kao i uspostavljanju veza sa novim partnerima u borbi protiv kriminala - rekao je Stefanović.

RepublikaFoto: MUP Srbije

On je istakao da savremeni bezbednosni izazovi poput iregularnih migracija, terorizma i radikalizacije, kao i visokotehnološki kriminal, nameću potrebu za kontinuiranom i širokom policijskom saradnjom na svim nivoima i sa svim relevantnim partnerima.

Govoreći o izazovima migracija, Stefanović je istakao da region Zapadnog Balkana predstavlja jednu od glavnih ruta migracija ka zemljama Zapadne Evrope.

RepublikaFoto: MUP Srbije

- Od početka migrantske krize kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, a trenutno u centrima za azil u našoj zemlji boravi oko 4.000. Srbija je od početka migracija preduzela važne korake na ojačavanju svoje granice u cilju sprečavanja iregularnih migracija i krijumčarenja ljudi, kao i zaštite bezbednosti Srbije. Ujedno smo se trudili da svima koji su boravili u našoj zemlji omogućimo humane uslove i svu neophodnu negu - objasnio je Stefanović.

Govoreći o posvećenosti srpske policije međunarodnoj saradnji,Stefanović je podsetio na činjenicu da Interpol, već pet godina zaredom, svrstava našu policiju u deset najpoželjnijih partnera za saradnju. Takođe, kako je rekao, i Europol nas prepoznaje kao trećeg najpoželjnijeg partnera izvan Evropske unije, imajući u vidu obim razmenjenih informacija.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Ističući da Republika Srbija u sklopu borbe protiv kriminala prepoznaje potrebu za stalnom i širokom saradnjom sa drugim policijama sveta, Stefanović je podsetio i da je, između ostalog, prvi zajednički operativni tim srpske policije osnovan 2016. godine upravo u saradnji sa policijom Savezne Republike Nemačke. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading