(VIDEO) Putin: Srbija ima našu podršku po pitanju Kosova i na gas može da računa! Vučić: Sledeće godine se vidimo u Beogradu!

Autor: Republika

Vesti

04.12.2019

13:36 >> 13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon sastanka u Sočiju, a u okviru posete srpskog predsednika Rusiji, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin se obraćaju javnosti.

- Odnosi Rusije i Srbije imaju dugogodišnje prijateljstvo, zajvalni smo našim srpski prijateljima. Svi smerovi saradnje su intenzivni i na dobrom nivou - počeo je Putin izlaganje.

- Kompanije iz Rusije žele da pruže pomoć u ravzoju transportne industrije u Srbiji. Ruska strana predlaže i pomoć u opremanju avionskog parka ER Srbije - kaže predsednik Srbije.

Predstavnici Srbije učestvuju u međunarodnim Armejskim igrama u Rusiji, sarađujemo i u borbi protiv elementarnih nepogoda, a tradicionalna je inaša saradnja u oblasti kulture. Do kraja godine treba da budu završeni radovi na centralnom oltaru hrama Svetog Save. Rusija, kao i Srbija, daju na značaju stabilnosti regiona, podržavamo stavove koji zastupaju. Što se tiče Kosova, naša pozicija je nepromenjena. Zastupamo mirno rešavanje tog problema i poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije. Naravno mi ćemo podržati stav Srbije. Naši razgovori bili su jako korisni i sadržajni - završio je Putin.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Vučić i Putin

Zatim se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Što se tiče naše ekonomske, političke i kulturne saradnje, one su odlične. Mi računamo na podršku Rusie na međunarodnoj sceni. Isto tako ni Srbija nikada nije potpisala nijedan dokument koji se kosi sa inetersima Rusije. Zahvalan sam Ruskoj federaciji i predsedniku Putinu što nam pružaju podršku. Naša trgovinska saradnja raste i verujem da će iz godine u godinu biti sve veća. Čestitam vam na novom gasovodu. Dobio sam uveravanja Putina da ćemop moći da kupimo dodatne količine gasa, bez obzira kako će teći razgovori Rusije i Ukrajine. razgovrali smo i o infrastrukturnim projektima - rekao je Vučić.

- U sferi kulture, pored pisma patrijarha Irineja, želim da se zahvalim na pomoću pri obnovi hrama Svetog Save. Biće mi zadovoljstvo da prisustvujem Danu pobede 9. maja u Moskvi. Posebno se zavaljujem Putinu što poštuje naš suverenitet po pitanju Kosova. Srbija jeste na evropskom putu, ali zbog toga nećemo biti manji prijatelj Rusiji. Nikome nećemo da dozvolimo da se u to meša. Mi ćemo naše bratstvo da baštinimo i naše prijateljstvo da čuvamo - rekao je srpski predsednik.

- Mi ćemo svoju saradnju da nastavimo bez obzira na to što će neko da kaže jer smo uvereni da je to na korist i ruskog i srpskog naroda. Hvala vam na svemu - završio je Vučić.

Zatim je Putin odgovorio na pitanje novinara o gasu koju se isporučuje Srbiji. 

- Srbiji će biti isporučen gas. Ja želim da čestitam predsedniku Vučiću jer se vidi privredni rast. Što se tuče uključenja Srbije u isporuku gasa i priključenja na ruski gasni tok, da, to je moguće. Pitanje je u tranzitinim stanicama. Bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji, što je žalosno, ali verovatno pod pritiskom sa strane oni grade takav stav. Ako Bugari ne žele da sarađuju, mi ćemo naći druge načine za isporuku gasa - rekao je predsednik Rusije. 

- Za nas je najvažnija vest da će Srbiji u svakom slučaju biti isporučen gas i ja moram još jednom da zahvalim za stalnu podršku Srbiji i srpskom narodu i nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i da će zajedno sa nama otvarati hram Svetog Save - rekao je Aleksandar Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Mrmot

04.12.2019 14:08

Hvala Rusiji i Putino na podršci. Srbija je spremna da ponovo ugosti našeg prijatelja Vladimira Putina.

Odgovori 14 0
Bojana

04.12.2019 14:29

Ovo su divne vesti i hvala Rusima!!

Odgovori 13 0
Mirjana

04.12.2019 14:38

Sastanak predsednika Srbije sa predsednikom Putinom prošao otvorenim razgovorima o pitanjima od vaćnosti za Srbiju.Rusija nam pruža punu podršku godinama i nema bojazni za gas ,potvrdio je.

Odgovori 12 0
Ana

04.12.2019 17:52

Vucic ima veliko postovanje od Putina, sto je od izuzetnog znacaja za nasu zemlju.