Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Autor: Republika

Vesti

03.12.2019

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, pod ovogodišnjim sloganom Ujedinjenih nacija "Pristupačna budućnost", u organizaciji Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, svečano je obeležen u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde je predstavljena izložba "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet". Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković istakla je da kao društvo moramo da budemo svesni da svako od nas ima određene kvalitete koji mogu da doprinesu celokupnom napretku naše države i zato je obaveza Vlade Srbije da svim građanima obezbedi jednake šanse i ravnopravnu uključenost u društvo.

- Ustav Republike Srbije propisuje da svi građani imaju jednaka prava i zaštitu i kao država dužni smo da to omogućimo istovremeno radeći i na iskorenjivanju svakog oblika diskriminacije. Izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet" su pravi dokaz da invalidnost ne sprečava uspeh - poručila je Gojković. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je resorno ministarstvo mnogo toga uradilo kada je u pitanju obezbeđivanje boljih uslova  života za osobe sa invaliditetom, ali da uvek postoji prostora za dodatno unapređenje, te da će to ostati prioritet rada i u narednom periodu. - Predsednik Aleksandar Vučić,  jedini je predsednik koji je pre tri godine okupio na jednom mestu sve saveze i udruženja osoba sa invaliditetom u Srbiji, i svima nama je tada dao jasne smernice šta je cilj, kako da izgradimo moderno društvo u kome će svi građani imati jednake mogućnosti i pravo na različitost, zemlju bez diskriminacije. To je prioritet Ministarstva i time ćemo se voditi i u budućnosti - istakao je Đorđević.

Ministar je naglasio da je u 2019. godini Ministarstvo finansiralo postavljanje 77 rampi na objektima javne namene i objektima koje koriste udruženja osoba sa invaliditetom u 34 lokalne samouprave, kako bi se omogućila bolja pristupačnost institucijama od javnog značaja. On je rekao da je u saradnji sa PiO fondom nastavljena ugradnja rampi i platformi u filijalama PiO fonda, čime su direkcije u Beogradu i Novom Sadu, Prištini i 27 filijala postale pristupačne osobama sa invaliditetom, i dodao da su i u 35 filijala NSZ-a postavljene taktilne table i indukcione petlje.

- Za 10 meseci ove godine, prema evidenciji NSZ-a zaposleno je ukupno 5.769 osoba sa invaliditetom, a za ovu namenu Ministarstvo je opredelilo finansijska sredstva iz budžeta u iznosu od 550 miliona dinara. Nastojaćemo da za te namene svake godine izdvojimo sve više sredstava - rekao je ministar i dodao da je veoma zadovoljan radom osoba sa invaliditetom zaposlenih u Ministarstvu, naglasivši da sve državne institucije i privatne kompanije treba da više zapošljavaju ovu kategoriju ljudi.

Takođe, naveo je da je, na inicijativu Ministarstva RF PiO omogućio da se licima sa oštećenim vidom, na lični zahtev, štampaju rešenja, obaveštenja, pozivi i ostala akta  na Brajevom pismu, a omogućena im je i dostupnost svih sadržaja na sajtu kroz opciju "Čitaj mi".  Podsetio je i da je sajam „J=DNAKI“, koji je zahvaljujući Ministarstvu, posle 81 godine od osnivanja postao dostupan osobama sa invaliditetom, održan uspešno i ove godine, a veruje da će tako biti i svake naredne.

Đorđević je rekao da je Ministarstvo u partnerstvu sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade i Programom UN za ljudska prava, pripremilo Predlog nacionalne strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, te da će u periodu od 9. do 30. decembra 2019. godine biti predstavljen na javnoj raspravi u pet gradova Srbije. - Uložićemo maksimalne napore kako bi osobama sa invaliditetom omogućili veće zapošljavanje, bolje uslove za život i puno i ravnopravno učešće u različitim oblastima društvenog života bez diskriminacije. Ministarstvo će takođe nastaviti i sa tradicionalnim održavanjem sastanaka sa predstavnicima svih 34 saveza i 543 lokalnih organizacija u sistemu saveza - zaključio je Đorđević. 

Prisutnima su se obratili predsednik "Color Media Communications" Robert Čoban i reprezentativac Republike Srbije u košarci u kolicima Željko Ćirković, a svečanom obeležavanju prisustvovali su državni sekretar Nenad Nerić, v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović i mnogobrojni članovi udruženja i saveza osoba sa invaliditetom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Tomica

03.12.2019 15:29

Osobe sa multiple sklerozom nemaju nikakvu budućnost jer ne dobijaju lekove po nekoliko desetina godina.