4 nova Mi-35M helikoptera sletela na aerodrom Batajnica

Autor: Informer, Republika

Vesti

02.12.2019

11:45 >> 13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri nova helikoptera Mi-35M koje je Srbija kupila od Rusije stigla su na aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici pre planiranog roka!

Foto: Ilustracija

Reč je o tipu helikoptera kakvog do sada nije bilo u jedinicama Vojske Srbije, a koji će još više ojačati naše vazduhoplovne snage. Bilo je najavljeno da će novi helikopteri stići u prvom kvartalu 2020. godine, ali ih je Rusija isporučila pre predviđenog roka i to dva dana uoči susreta predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, u Sočiju.

- Možda izgleda neverovatno, posebno imajući u vidu činjenicu da ruska kompanija ’Rostvertol‘ iz Rostova na Donu radi sa smanjenim brojem radnika, a istovremeno je došlo do značajnog uvećanja ugovorenih obaveza prema domaćim i inostranim klijentima. Ipak, ako u obzir uzmemo bliske i prijateljske odnose najviših zvaničnika dveju zemalja, stvari postaju mnogo jasnije. Ovde bih na prvom mestu istakao doprinos ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, koji se i ovog puta založio da se obaveze prema Srbiji ispunjavaju na način koji bi se mogao opisati samo jednom rečju - bratski - ističe za Sputnjik Svetozar Jokanović, ekspert za rusku avijaciju.

Prema njegovim rečima, kada jednog dana budemo pisali istoriju upotrebe Mi-35M u Srbiji, svakako da ime ruskog ministra odbrane nećemo moći da preskočimo, jer je upravo Šojgu preporučio svojim kolegama iz Srbije da uzmu u razmatranje nabavku helikoptera Mi-35M, a takođe je i uticao da se otklone bilo kakvi problemi koji bi usporili realizaciju ovog posla.

- Kako to izgleda u praksi, najbolje bi vam ilustrovala jedna anegdota koju mi je ispričao jedan ruski kolega, zaposlen u holdingu "Helikopteri Rusije". Jedno jutro je u proizvodnu salu ruskog zavoda ušao poslovođa i prisutnima se obratio pomalo dramatičnim tonom: ’Ostavite sve, srpska narudžbina se mora ispuniti!‘. Svi koji su se tu zatekli, ma šta da su u tom trenutku radili, napustili su svoje mesto i krenuli da završe helikoptere koje je naručila Srbija. Takav pristup je i omogućio da kompletiranje helikoptera bude završeno u rekordnom roku, pa su na vreme završena testiranja, letenje po programu probnih letova, izvršena je obuka letačkog i tehničkog sastava RV i PVO... Već 25. novembra četiri neobična helikoptera Mi-35 primećena su na aerodromu ’Platov‘, međunarodnoj luci Rostova na Donu. Bili su to naši helikopteri koji su za tu priliku dobili privremene ruske oznake: zastavu Ruske Federacije na repu, ali ne i oznake Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Iste večeri završena je njihova priprema za transport avionom An-124 "Ruslan". Nažalost, još nedelju dana su tu morali da čekaju dok nije određena ruta leta ka Srbiji - kaže Jokanović.

RepublikaFoto: youtube.com/KHMedia
Mi-35M

Mi-35M za eskadrilu senke

Ekspert dodaje da će se Srbija naoružavati i opremati i dalje, sprovodiće vojno-tehnički sporazum koji je postignut između lidera Srbije i Rusije i izrazio je nadu da ovo nije kraj nabavki Mi-35M.

- Dok su se naši helikopteri nalazili na aerodromu "Platov", tu su bila još četiri Mi-35M vrlo slično obojena, pa su se ruske kolege našalile sa mnom da bi bio red da pošalju svih osam Srbiji. I zaista, dobro bi bilo da što pre nastavimo prenaoružavanje 714. helikopterske eskadrile "Senke" na novi tip helikoptera - dodao je Jokanović.

On je ocenio da je dolaskom novih helikoptera došlo do značajnog povećanja borbenih mogućnosti naše jedinice.

- Konačno smo nabavili pravi lek da prevaziđemo teško tehnološko zaostajanje. Ali dolazak ovog helikoptera znači i mnogo više od toga. Ovo je veliki doprinos popularizaciji vojnog poziva, posebno poziva vojnog pilota za koji se danas malo ko opredeljuje. Mladi čovek naravno očekuje i da će za svoj posao biti dobro plaćen i da će kvalitetno rešiti stambeno pitanje, ali pre svega mašta da će mu država obezbediti adekvatna sredstva za rad. Niko ne mašta o tome da postane pilot letelice koja je starija od njega.

Dok smo mi čekali isporuku prva četiri Mi-35M, navodi Jokanović, "Rostvertol" se pripremio za proizvodnju duboko modernizovane varijante tog helikoptera, koji će biti naoružan novom laserski vođenom protivoklopnom raketom. Helikopter je dobio raketni kompleks "Vihor-M", u čijem je sastavu najmoćnija ruska protivoklopna raketa "Vihor-1", koju od 2016. godine serijski proizvodi koncern "Kalašnjikov". Domet ove rakete je oko 10 kilometara, a može da probije i čelični oklop debljine 1.000 milimetara ispod dodatnog ERA oklopa.

- Ovom supersoničnom raketom se mogu oboriti i vazdušni ciljevi koji lete brzinama do 800 kilometara na čas. Raketa je već uveliko ispitana u realnim borbenim uslovima u Siriji na helikopteru Ka-52. Rezultati dejstva su impresivni - ciljevi, oklopna sredstva kojim su raspolagali teroristi uništavani su u proseku na daljinama od oko osam kilometara, što je ravno maksimalnom dometu najpoznatije američke protivoklopne rakete "Helfajer", kakve je za naoružavanje svojih helikoptera "Kajova" kupila i susedna Hrvatska - rekao je Jokanović.

Karakteristike Mi-35M

Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM "krokodil" i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumevala oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na čas i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara. S dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara. Pored vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može da služi za specijalni desant - u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika s punom opremom i ličnim naoružanjem, kao i za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika sa linije fronta.

Helikopter poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera. Za zaštitu od vođenih raketa, helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu, a rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku. Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću. Od naoružanja na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom. Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja, uključujući dodatne topove 23 milimetra, nevođene rakete 80 milimetara i protivoklopne vođene rakete "Ataka" dometa 6-8 kilometara zavisno od varijante.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading