Dačić: Nepal je nekoliko puta glasao protiv prijema KiM u Interpol

Autor: Republika

Vesti

28.11.2019

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i i Nepala Kumara Gjavala na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle današnjeg susreta, ocenili su da postoji visok stepen razumevanja dve zemlje o čemu svedoči i memorandum koji su potpisali o političkim konsultacijama Srbije i Nepala.

RepublikaFoto: Republika
Kumara Gjavala i Ivica Dačić

Dačić je podsetio da se ove godine obeležava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, da dve zemlje beleže dugu tradiciju odnosa još od Jugoslavije i za vreme pokreta nesvrstanihi i naglasio da Nepal pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

- Nepal je nekoliko puta glasao protiv prijema KiM u Interpol, a bili su uzdržani kada se Priština kandidovala da postane članica UNESCO" i naša zemlja je zbog toga spremna na isti način da podrži Nepal za bilo koje pitanje na međunarodnom planu - rekao je Dačić.

On je naglasio i da potrebni što više kontakata između Srbije i Nepala kako bi se razvila saradnja na svim poljima između dve zemlje i da Srbija zato otvara počasni konzulat u Nepalu, a očekuje dato učini i Nepal u našoj zemlji.

Dačić je takođe rekao da je Nepal prošle godine ostvario sedam odsto ekonomskog rasta, te da je upravo zbog toga važno da se intenzivira ekonomska saradnja između Srbije i Nepala, kao i da se povežu privrede obe zemlje.

- Spremni smo da sarađujemo na vojno-ekonomskom planu, da ukinemo vize za diplomate i obične građane - kazao je Dačić i istakao da će sledeća godina biti godina turizma u Nepalu, te da će to dodatno pospešiti saradnju u oblasti turizma između dve zemlje, a ideja je da se razmene i imena ulica u glavnim gradovima.

Nepalski šef diplomatije Pradip Kumar Gjavali takođe ocenjuje visok stepe nrazumevanja između dve zemlje i podseća da Nepal podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, te da se ta zemlja drži fundamentalnih prinicpa UN kao osnovne principe njihove spoljne politike.

Naglasio je potrebu unapređenja međusobnih bilateralnih odnosa i kaže da je pozitivno iznenađen srpskom snagom u sportu, poljoprivredi, tehnologiji i muzici

- Srbija je postigla veliki napredak u tehnologija i mi smatramo da će to dodatno podstaknuti razvoj odnosa naše dve zemlje - rekao je Gjavali.

- Posetite Nepal, imamo veliki poslovne potencijale, nalazimo se između dva ogromna tržišta, između Kine i Indije - poručio je nepalski ministar i zaključio da je Srbija uvek bila solidaran partner na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading