MEKALISTER, OTVORENO: Pristup Srbije cenjen u Briselu

Autor: Tanjug

Vesti

24.09.2017

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozdravio je inicijativu predsednika Aleksandra Vučića za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i dodao da je, u tom pogledu, konstruktivan pristup Srbije veoma cenjen u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug
Poštuje Srbiju: Dejvid Mekalister

- Da, pozdravljam inicijativu predsednika Aleksandra Vučića za pokretanje domaćeg dijaloga po tom pitanju - rekao je Mekalister za "Blic".

On je ukazao da je vidljivo i održivo poboljšanje odnosa sa Prištinom veoma važan preduslov u pregovaračkom okviru pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. 

- Stoga, konstruktivan prostup Srbije u tom pogledu je veoma cenjen u Briselu - istakao je Mekalister i izrazio nadu da će taj proces postepeno dovesti do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine koji će koristiti ljudima sa obe strane administrativne linije i doneti mir i stabilnost u regionu.

Upitan koliko je moguće ostvariti dobre odnose sa Prištinom ako imamo na umu da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj optužen za ratne zločine, Mekalister je rekao da EU podržava i olakšava trenutnu dijalog između Beograda i Prištine. 


- Održiva normalizaciija odnosa biće postignuta uz međusobnu saglasnost dve strane - dodao je on.

Na pitanje da li je Kosovu mesto u Uneskou i Interpolu, Mekalister je ukazao da je njegova domovina Nemačka jedna od 23 države članice EU koje su priznale Kosovo.

- Priznavanje suverenosti države ostaje ekskluzivna odluka svake zemlje, ali razumem zašto je za Kosovo od ključnog značajan da dobije podršku na putu ka integracijama u međunarodne organizacije - rekao je Mekalister.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading