Rektor Megatrenda raskrinkao neistine sa N1: Ovim lažima pakuju aferu Stefanoviću

AUTOR: Ekipa Srpskog telegrafa

četvrtak, 28. 11. 2019.| 05:53

15

Diplome potpredsednika Vlade i ministra policije Nebojše Stefanovića ni na koji način nisu sporne. Ali sporan je ceo dokumentarni film koji je emitovala televizija N1, koji je pun laži, počevši od priče o diplomama ministra pa do toga da nema Megatrenda IEC, tvrdi Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend, kao i direktor firme Megatrend iz Londona.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

U razgovoru za Srpski telegraf Jovanović je taksativno nabrajao i opovrgao neistine koje su plasirane na televiziji N1:

- Oni su otišli u London i tražili gde je adresa ove institucije Megatrenda IEC, slikali se, ali su prećutali da je ovoj instituciji promenjena adresa, kao i to da se ova institucija više ne bavi obrazovanjem, već samo konsultantskim uslugama od 2009, kada je prestala i sa svojim obrazovnim aktivnostima u Srbiji, o čemu postoji dokument overen u Londonu.

EMINENTNI PROFESORI

Jovanović ističe da je tvrdnja da pomenuta britanska institucija nije imala registraciju takođe nije tačna:

- U filmu su koristili stranice osnivačkog akta Megatrenda IEC, gde to ne piše, a preskočili su registraciju za "ostalo obrazovanje". Zaboravili su da pogledaju Zakon o univerzitetu iz 1999. i marta 2002, gde u članovima 119, 120 i 121 tog zakona nedvosmisleno stoji da je svaki fakultet (privatni ili državni) samostalan u odlukama koju će i kakvu inostranu diplomu da nostrifikuje. Tako su sve diplome studenata Megatrenda IEC iz Londona nostrifikovane na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta, pošto su nastavni programi ove dve institucije bili identični, a na osnovu pomenutog zakona - objasnio je Jovanović.

ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Mića Jovanović

Ističe da je u to vreme svim studentima Megatrenda IEC u Sava centru predavala ekipa eminentnih britanskih, francuskih, nemačkih i naših profesora.

TADIĆEVI SARADNICI

Rektor Megatrend univerziteta dodaje da je u moru laži objavljenih na televiziji N1 neistina i da je Megatrend institucija koja je štancovala kadrove za aktuelnu partiju.

- Evo vam jedan primer. Jovana Stanišljević, doskorašnja zastupnica predstavništva Megatrenda iz Londona, maltene kaže da ne zna ništa ni o čemu, a ona je bila direktorka. Završila je studije, dobila je 33.000 evra da se usavršava na univerzitetu u Grenoblu, posle toga je radila kao saradnica Borisa Tadića. Podsećam da je 2008. tadašnji predsednik Boris Tadić održao predavanje na temu "Srbija, Evropa, svet", kao i da je bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 2010. takođe pred više stotina studenata Megatrenda održao predavanje - zaključuje Jovanović.

Pored ovih u filmu objavljenom na N1 plasirane su i ove laži:

O profesorima

LAŽ: N1 tvrdi da su profesori Sung Djo Park, Ulrih Jirgens i Stiven Vud izjavili da nisu predavali studentima Megatrend International Expert Consortium Limited u Beogradu.

ISTINA: Od troje pomenutih, N1 nije razgovarao sa dvoje pomenutih: profesora Parka, koji živi u Berlinu, nisu zvali. Važna činjenica je da je upravo profesor Park bio i predsednik Megatrenda (1999-2003) i član komisije za odbranu doktorske disertacije ministra Stefanovića. N1 nije kontaktirao ni sa Ulrihom Jirgensom.

Jedini sagovornik kojeg su dobili je Stiven Vud, koji je pre pet godina uhvaćen u laži. Naime, Vud je tvrdio da ne poznaje Jovanovića, što je demantovano filmom gde se vidi kako Vud i Jovanović razgovaraju, ali i u kojem su objavljene mnogobrojne fotografije njih dvojice tokom zajedničkih istraživačkih putovanja u Japan i Južnu Koreju, kao i fotografijama iz Londona.

Zamućena disertacija

LAŽ: U filmu N1 prikazana je navodno nepostojeća disertacija Miće Jovanovića uz propratnu izjavu ministra prosvete iz 2014. Srđana Verbića, koji tvrdi da Mića Jovanović nema doktorat iz Londona.

ISTINA: Slika na kojoj se prikazuje disertacija Jovanovića zamućena je i ne vidi se da je reč o naučnom radu na više od 350 stranica. Zanimljiva je i izjava bivšeg ministra, koji je "zaboravio" da kaže da je tročlana komisija ministarstva koje je upravo Verbić vodio u višednevnoj kontroli doktorske disertacije Jovanovića i propratne dokumentacije u junu 2014. jasno potvrdila autentičnost ovog rada.

Podsećanja radi, Verbićeva komisija je u izveštaju napisala da Jovanovićeva disertacija "nikada nije stavljena u pravni promet", pošto u radnoj dokumentaciji Miće Jovanovića i u radnoj knjižici kao kvalifikacija stoji doktorska disertacija, koju je on odbranio u prvoj polovini 1991. na univerzitetu u Mariboru (Slovenija).

Otpuštena profesorka

LAŽ: Televizija N1 objavila je izjavu profesorke Mile Alečković, koja tvrdi da je brzo shvatila o kakvoj ustanovi se radi, te ju je brzo napustila. Alečkovićeva je Megatrend ocenila kao "prilepak vlasti" i da se tu kadriraju ljudi za određenu partiju, vlast ili vladu.

ISTINA: Mila Alečković je otpuštena sa Megatrenda na zahtev studenata koji su se žalili da izostaje sa časova, kao i zbog nepoznavanja materije koju je predavala.

Poništavanje diploma

LAŽ: TV N1 tvrdi da je potpredsednik vlade Nebojša Stefanović diplomirao u firmi Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona, društvu sa ograničenom odgovornošću, navodno 1995. godine. Potom mu je 2005. Fakultet za poslovne studije Univerziteta Megatrend u Beogradu diplomu kompanije priznao kao fakultetsku diplomu, a aludira se na to da međunarodna mreža Megatrendovih škola nikad nije ni postojala.

ISTINA: Neosnovano se negira postojanje Megatrendovih institucija u svetu: West London Business School, Teogaku Executive Training School u Tokiju (Japan), International University of Vienna (Austrija). Takođe, negiraju i postojanje japanske firme "Proudfoot Inc." u Tokiju, koja postoji još od 1946.

Cilj objavljenih insinuacija je da se ponište diplome hiljadama studenata. Istina je da ni ministar, a ni ostala 1.052 studenta nisu studirala u Londonu, već u Beogradu, a na osnovu svih dozvola, prvo jugoslovenskih, a zatim i srpskih vlasti, o čemu postoji relevantna dokumentacija - Rešenje Saveznog ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, od 22. aprila 1991. godine.

Imaju čime da se ponose

LAŽ: Baš kao što nema dokaza da je firma Megatrend iz Velike Britanije ikada imala prostorije, predavanja, profesore, studente, manjka i dokaza da je postojala međunarodna mreža Megatrendovih škola, svojevremeno se Megatrend na sajtu hvalio Univerzitetom u Japanu, Beču, Londonu, ali su te informacije nestale sa sajta, tvrdila je za TV N1 novinarka Natalija Miletić, koja je to istraživala.

ISTINA: U istorijatu Megatrenda zabeležno je da je ova institucija dodelila samo deset počasnih doktorata tokom tri decenije postojanja, a da je ovo priznaje uručeno najznačajnijim imenima svetske nauke, politike, umetnosti i kulture, kao što su: Rolan Dima, legendarni ministar spoljnih poslova Francuske, Pjer Karden, jedan od najvećih svetskih kreatora, Kičiro Hazegava, ugledni japanski ekonomista, Džon Nezbit, jedan od najvećih svetskih mislilaca i savetnik predsednika SAD Džona Kenedija i Lindona Džonsona, Kerolajn Kempbel, jedna od najslavnijih svetskih violinistkinja...

ĐILAS I GRIGORIJE SKOVALI ZAVERU: Planiraju litijama da sruše Vučića!
ĐILAS I GRIGORIJE SKOVALI ZAVERU: Planiraju litijama da sruše Vučića!
0
Vesić dobio Đilasa na sudu! Advokat lidera SzS ostao bez honorara
Vesić dobio Đilasa na sudu! Advokat lidera SzS ostao bez honorara
0

KOMENTARI 15

Daca28. novembar 2019. u 08:58

Opozicija na razne nacine pokusava da privuce paznju ali bez uspeha

10 3 Odgovori

Ceca28. novembar 2019. u 09:00

N1 je prikazao gomilu lazi i neistina.Sto je jako ruzno.

10 3 Odgovori

Jole28. novembar 2019. u 09:13

Ne znaju sta ce od dosade

10 3 Odgovori

Mirjana28. novembar 2019. u 09:23

Sve sto potoce iz SzS je ogromna laz, ni za jednu svoju izjavu nemaju dokaze ili ih izvlace iz konteksta i prilagodjavaju svojim potrebama.

10 3 Odgovori

Crni28. novembar 2019. u 08:55

A sada će N1 da odgovara za neistine koje je izneo na račun Mega trenda ! Tako to ide kada se radi bez mozga, a po nalogu Đilasa !

9 3 Odgovori

vidi sve komentare
Da li će Đilas i kompanija sad konačno zaćutati?! Megatrend objavio studentski dosije ministra Stefanovića!
Da li će Đilas i kompanija sad konačno zaćutati?! Megatrend objavio studentski dosije ministra Stefanovića!
31
Afera sekunde: Saslušani pa pušteni!
Afera "sekunde": Saslušani pa pušteni!
8
Kao da je Kembridž u pitanju: Đorđević kaže da su ga tri osobe pretukle zbog kupovine Megatrenda
Kao da je Kembridž u pitanju: Đorđević kaže da su ga tri osobe pretukle zbog kupovine "Megatrenda"
0
PROMENA NA KORMILU PRVOG PRIVATNOG FAKULTETA U SRBIJI: Mića Jovanović prodao Megatrend i napušta Srbiju
PROMENA NA KORMILU PRVOG PRIVATNOG FAKULTETA U SRBIJI: Mića Jovanović prodao Megatrend i napušta Srbiju
0
Ambasador Srbije u Japanu: Srbi na kruzeru se osećaju dobro, čekamo rezultate testa
0

Ambasador Srbije u Japanu: Srbi na kruzeru se osećaju dobro, čekamo rezultate testa

Vesić dobio Đilasa na sudu! Advokat lidera SzS ostao bez honorara
0
Vesić dobio Đilasa na sudu! Advokat lidera SzS ostao bez honorara
DANAS SU ZADUŠNICE: Obiđite grobove svojih najmilijih i zapalite sveću, ali ovo nemojte raditi
0
DANAS SU ZADUŠNICE: Obiđite grobove svojih najmilijih i zapalite sveću, ali ovo nemojte raditi
UPOZORENJE ZA VOZAČE! Na pojedinim saobraćajnim putevima sneg visok do 5 centimetara
Društvo

UPOZORENJE ZA VOZAČE! Na pojedinim saobraćajnim putevima sneg visok do 5 centimetara

Tanjug

 - subota, 22. 2. 2020. u 08:49 0

JP "Putevi Srbije" saopštilo je jutros na osnovu izveštaja Štaba zimske službe, da su na nekim deonicama putnih pravaca I prioriteta/A...

Iskoristite predivni vikend: Danas i sutra pravo prolećno vreme!
Društvo

Iskoristite predivni vikend: Danas i sutra pravo prolećno vreme!

Tanjug, republika.rs

 - subota, 22. 2. 2020. u 08:20 0

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano, s maksimalnom temperaturom od sedam do 12 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki...

ĐILAS I GRIGORIJE SKOVALI ZAVERU: Planiraju litijama da sruše Vučića!
Srbija

ĐILAS I GRIGORIJE SKOVALI ZAVERU: Planiraju litijama da sruše Vučića!

E. S. T.

 - subota, 22. 2. 2020. u 07:37 0

Lider Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Đilas i vladika Grigorije hoće litijama da sruše Vučića.

INTERVJU NEDELJE! Marko Đurić otvoreno o ljubavi, politici i blamovima: Kastro mislio da sam predsednik Srbije!
Intervju bez cenzure

INTERVJU NEDELJE! Marko Đurić otvoreno o ljubavi, politici i blamovima: Kastro mislio da sam predsednik Srbije!

Tanja KOVAČEVIĆ

 - subota, 22. 2. 2020. u 07:07 0

Dolazimo na sastanak sa Fidelom Kastrom. U jednom automobilu tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ja kao savetnik sa ostalim iz...

Srbijo, pomozimo ovim malim herojima! Srpski telegraf u poseti mališanima koji su 8 meseci živeli sami u trošnoj kući
Društvo

Srbijo, pomozimo ovim malim herojima! Srpski telegraf u poseti mališanima koji su 8 meseci živeli sami u trošnoj kući

Bojana PAUNOVIĆ

 - subota, 22. 2. 2020. u 05:42 0

Oni su samo deca. Željna topline, pažnje, zagrljaja. A ništa od toga, osim između sebe, nisu imali. Sudbina šestoro mališana iz sela...

Kurs dinara u ponedeljak 117,5790
Kurs dinara u ponedeljak 117,5790
0

Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosiće u ponedeljak, 24. februara, 117,5790 dinara za...

HTEO BI DA VODI SRBIJU, A NI PRAVOPIS NIJE NAUČIO: Funkcioner Jeremićeve Narodne stranke se grdno obrukao
HTEO BI DA VODI SRBIJU, A NI PRAVOPIS NIJE NAUČIO: Funkcioner Jeremićeve Narodne stranke se grdno obrukao
0

Hteo bi da vodi Srbiju, a nije ni pravopis naučio. Potpredsednik Narodne stranke Vuka Jeremića i...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 21. 12. 2020.