Analitičari složni u oceni: Naslovna strana NIN-a ruši tradiciju koju je ovaj list dugo gradio

Autor:

Vesti

27.11.2019

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naslovna strana nedeljnika NIN na kojoj je u predsednika Srbije uperena snajperska puška predstavlja jasnu poruku koja je upućena javnosti, a koja takođe ruši tradiciju i ugled koji je ovaj list mukotrpno sticao tokom svog rada.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Aleksandar Apostolovski

Ovako se kroz različite reakcije ocenjuje posledica skandala koji je "buknuo" nakon što je redakcija NIN-a objavila naslovnu stranu sutrašnjeg izdanja na društvenim mrežama.

Kolumnista dnevnog lista "Politika" Aleksandar Apostolovski ocenio je da naslovna strana NIN-a u najmanju ruku predstavlja jezive asocijacije.

- Pitam se čemu ovakve, u najmanju ruku neprilične, i rekao bih jezive asocijacije, naročito u zemlji u kojoj je ubijen premijer Zoran Ðinđić i pitam se takođe šta je ovakvom provokacijom želeo da poruči nedeljnik, koji se diči tradicijom i ugledom  rekao je Apostolovski.

Sa druge strane, sociolog Vladimir Vuletić ocenjuje da je fotografija sa naslovne strana NIN-a je u najmanju ruku skandalozna. Vuletić smatra da bi uredništvo ovog lista trebalo da objasni zašto se odlučilo za ovakvu naslovnicu i kakvu poruku ovakva slika šalje. On je još i dodao da ovakve slike podsećaju na period kada je ubijen Zoran Đinđić.

Foto: Twitter.com/NIN

- Moram prinzati da me to podseća upravo na taj period i u najmanju ruku očekujem da glavni i odgovorni urednik objasni što je zapravo bila poruka ove naslovne srane, a nesumnjivo je da o nekakvoj poruci jeste reč - istakao je Vuletić.

Nekadašnji kolumnista Politike i urednik Ilustrovane politike, Goran Kozić podsetio je, povodom naslovne strane NIN-a, da je on prošle godine u ovo vreme podneo ostavku na sve funkcije u Politikinoj kući zbog naslovne strane Ilustrovane politike, na koju je, inače, javnost burno reagovala, a on i sada navodi da je bila satira.

- A naslovna strana aktuelnog NIN-a je čista bolest, čisti fašizam, nasilje nad populacijom i pretnja smrću Predsedniku - ističe Kozić u svojoj izjavi.

Nakon što je izbio skandal sa naslovnom stranom, rekacije koje pristižu složne su oceni da ovo predstavlja presedan, ali istovremeno se i traži odgovor na pitanje sa kojom namerom se plasiraju ovakve slike u medijski prostor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
plavicuperak

27.11.2019 19:29

Potonuli su do dna, nema dalje za ovakve stvari. Spremni su na sve

milica

27.11.2019 19:31

Skadalozna je najnovija naslovna strana NIN-a. Za ovako nešto NIN bi trebalo biti adekvatno kažnjen.

damir

27.11.2019 19:31

Ovo nije nikakva šala i nikakva satira,ovo je skandal.Jedne novine koje su decenijama gradile svoj imidž i ugled nisu nikako smele sebi da dozvole ovakvu skandaloznu i monstruoznu sliku na svojoj naslovnici.

Nikola

27.11.2019 19:34

Naslovna strana NIN-a ruši tradiciju koju je ovaj list dugo gradio.Bruka i sramota.