PITANJE SVIH PITANJA - GDE SU PARE "KORIDORA"?! Đurović i "Aktor", koja je njihova tajna veza?

Autor:

Vesti

27.11.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši direktor javnog preduzeća "Koridori Srbije" Dmitar Đurović svoju imperiju u nekretninama po Srbiji i inostranstvu, čija se vrednost meri desetinama miliona evra, najviše je raširio u vreme dok je ta firma intenzivno sarađivala sa grčkom kompanijom "Aktor", kojoj su dodeljivani najvažniji poslovi. Ovih dana, baš kao i Đurović, o čijem bogatstvu Srpski telegraf u nastavcima objavljuje šokantne podatke (hacijenda u Sopotu sa zoo-vrtom, u kom se šetaju lama i kamila i slično), u centru pažnje javnosti našao se upravo "Aktor".

RepublikaFoto: youtube.com/RT Caribrod
Dmitar Đurović

Tako smo juče saznali da su Grci zavrnuli srpske podizvođače za silne pare, pa ih sada ucenjuju da se odreknu bar 30 odsto potraživanja kako bi dobili ostatak. A reč je uglavnom o dugovima koji su se godinama gomilali.

OZBILJNE PRIMEDBE

I kakve sad to ima veze sa Đurovićem, mogao bi se neko zapitati. Stvar je, međutim, vrlo prosta i svodi se na gotovo nadrealan podatak da su "Koridor Srbije" jednom takvom preduzeću poput "Aktora" (ne samo da duguju na sve strane već je ozbiljnih primedbi bilo i na dinamiku i kvalitet radova) najveći deo poslova plaćali avansno. Prema rečima sagovornika Srpskog telegrafa koji su godinama u poslu sa građevinom, i to u državnim institucijama, takvo ponašanje je sve samo ne uobičajeno.

- Zamislite da je u nekim slučajevima čak 90 odsto sume uplaćivano Grcima avansno. Sve i da je "Aktor" poslovao besprekorno, a nije, podsetiću vas da se radi o kompaniji čiji je vlasnik u Grčkoj hapšen zbog malverzacija, i to baš nekako u to vreme saradnje s Đurovićem - objašnjava jedan od naših sagovornika i dodaje da je najfrapantnije što su u vreme najvećeg brljanja "Aktora" na "Koridoru 10" odobravani i isplaćivani dodatni avansi za njih.

Đurović nije odgovorio na pitanja našeg lista

Da "Koridori Srbije" nikako nisu kontrolisali šta radi "Aktor", a kada se u analizu uvuče i Đurović, možda postaje jasnije zašto, utvrdila je i radna grupa koju je svojevremeno formirala ministarka građevine Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
SUMNJIVO na Koridoru 10 godinama bio haos, a u Sopotu u isto vreme raskoš

NEMUŠTO PRAVDANJE

Oni su, citiramo, zaključili da su "Koridori" tolerisali "Aktoru" nepoštovanje ugovorenih obaveza i da su reakcije našeg preduzeća spore i zakasnele.

- Utvrđeno je da "Aktor" ne izvodi radove na sve četiri deonice istovremeno, nema dovoljno radne snage, mehanizacije i opreme, kao ni materijala neophodnih za kontinuiran rad - piše u izveštaju, uz konstataciju da je stepen realizacije na najvažnijoj deonici istočnog kraka "Koridora 10" za godinu dana bio svega dva odsto.

BIOGRAFIJA

Dmitar Đurović rođen je 1962. godine u Prištini. Završio je Fakultet za uslužni biznis u Novom Sadu, bio je vlasnik i direktor više kompanija, direktor "Koridora Srbije" od 2012. do 2016. godine, potom je u tom preduzeću kratko bio i savetnik.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Neki od sumnjivih poteza "Koridora"

  • Uprkos lošoj reputaciji, "Aktoru" poslovi avansno plaćani u procentima koji su išli i do 90 odsto
  • "Aktoru" na sve četiri deonice plaćani dodatni avansi
  • Toj kompaniji vraćani depoziti iako je dugovala na sve strane
  • Nije bilo nikakvog nadzora nad onim što rade
  • Masovno isplaćivani odštetni zahtevi zbog brljotina "Aktora"
  • "Aktoru" plaćan materijal koji je već ranije nabavljen i isplaćen

Tada su iz "Koridora", nemušto se pravdajući, poručili da su avansna plaćanja, odštetne zahteve i račune plaćali isključivo na osnovu ugovornih obaveza i posle dobijanja saglasnosti i odobrenja banaka koje finansiraju projekte.

Na pitanja koja mu jeposlao Srpski telegraf, Dmitar Đurović nije odgovorio.

NASTAVIĆE SE

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading