RUSKI AMBASADOR: Nije povoljna situacija za obnovu pregovora Beograda i Prištine

Autor: Tanjug

Vesti

23.11.2019

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da sada nije najpovoljnija situacija za obnovu pregovora između Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Bocan-Harčenko

- Ne mogu da kažem da je sada najpovoljnija situacija za obnovu pregovora. I ovo je potpuno objektivna ocena i ja sam čuo ponekad neke optužbe na račun Rusije da Rusija želi da spreči razgovore - rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za RTS.

Odgovarajući na pitanje ko je optuživao Rusiju, on je rekao da je bilo takvih razgovora i da je i iz Prištine čuo izjave da Rusija ne želi pregovore i nema želju da se reši pitanje Kosova zauvek.

- Ova izjava stigla je na adresu Rusije koja je uvek podržavala da se reši to pitanje više nego partneri iz zapadnih zemalja - dodao je Bocan-Harčenko.

 

 

- Između ostalog, mi smatramo da je ova stvar veoma važna, pregovarački proces između Beograda i EU u Briselu pod okriljem EU ima takav temelj i podršku u UN. Ali konkretne prilike sada, na primer, Priština - dosta je radikalna situacija i razmišljanja i izjave. Još nisu formirani privremeni organi vlasti, sada, prema mom mišljenju nema pregovarača, ali još važnije je da od strane Prištine nije bilo nijednog pomaka, nijednog koraka u susret obrazloženim zahtevima Beograda, pre svega mislim na tarife, carine - istakao je ruski ambasador.

On je naglasio da su „neophodni preduslovi i samo pregovori i bez nekih vremenskih okvira“.

- S obzirom na to da je situacija veoma teška, imam ozbiljne sumnje da je moguće da se za nekoliko meseci ili za jednu godinu  reši ovaj problem i to odjednom. Teško je ovo zamisliti - zaključio je Bocan-Harčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading