(VIDEO) Insistiraću na inicijativi za "Mali Šengen", pritisci me ne zanimaju!

Autor: Republika

Vesti

22.11.2019

11:09 >> 12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravi od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje se sastaje sa državnim vrhom Srbije. Domaćin predsedniku Severne Makedonije je predsednik Aleksandar Vučić, koji ga je dočekao ispred Palate Srbija.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Stevo Pendarovski (levo) i Aleksandar Vučić (desno)

Obraćanje predsednika Vučića i Pendarovskog:

12.47 - Znam ko u svetu iskreno podržava, a ko nije naročito srećan, ali ćemo mi brže ići napred - odgovorio je Vučić na pitanje o "Mini Šengenu".

On je dodao da postoje napadi na tu inciijativu, ali da ga pritisci ne zanimaju.

- Čuo sam da ja podržavam stvaranje velike Albanije. Šta ćete, budala ima svuda. Belgijska premijerka je rekla: "Aleksandre, vi ste u svetu poznati po tome da na veoma samostalan i nezavistan način upravljate Srbijom". Ja sam rekao da sam ponosan na to što je rekla i da se nadam da će se taj glas dalje čuti - kazao je Vučić.

12.45 - Pendarovski je kazao da sada ne postoji nijedan važan faktor koji je protiv inicijative malog Šengena.

- Sve magle oko inicijative su završene. EU kao takva, ključni članovi američke administracije takođe, niko nije protiv toga. Jasno je da se ne radi o četvrtoj Jugoslaviji. Jedini cilj je povećanje životnog standarda naših ljudi - poručio je on.

12.40 - Vučić je kazao da Srbija i Severna Makedonija imaju različit odnos prema Kosovu i Metohiji.

- Ne sećam se da je neka inicijativa imala toliki značaj i vrednost za budućnost regiona. To nikome ne bi trebalo da smeta, a smetaće nekome u Evropi. Mi smo otvoreni, želimo da Priština u to uđe, ja to ne krijem. Sarajevo, Podgorica takođe. Ko ne uđe, tražiće za godinu, pet da uđe - rekao je Vučić.

On je dodao da zna da će ta inicijativa imati puno protivnika u regionu, ali znam da tu ideju niko ne može da pobedi.

- Mi hoćemo da imamo dobru saradnju i sa Rusijom, pristojne odnose sa NATO, ali nećemo da uđemo. Zato moramo da imamo pristojnu armiju kako bismo mogli da čuvamo svoje nebo - poručio je Vučić.

 

 

12.36 - Predsednik Pendarovski rekao je da kada je najavljena inicijativa "Malog Šengena" ima plemenitu motivaciju.

- "Mini Šengen" i nije zamena za Evropsku uniju. Mislim da sada ima strukturnu slabost jer ne obuhvata svih šest balkanskih zemalja. Mislim da mora da se nađe nekakvo da u njega uđe i BiH da se uvede u saradnju. Milsim da je dobro da svi budemo povezani - kazao je on.

12.27 - Predsednik Vučić rekao je da svi na Balkanu čekaju da postanu članice EU.

- Pitate me da li su u Briselu sigurni da znaju šta će sa sobom ili sa nama, ja ću vam reći da oni nisu sigurni šta žele sa nama. Ja sam to Zoranu (Zaevu) rekao kad smo bili u Novom Sadu. Zaev me je gledao kao da sam flipnut kad sam mu rekao da mu neće otvoriti pregovore i bio sam u pravu - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/printscreen
Obraćanje Steve Pendarovskog

12.20 - Predsednik Severne Makedonije Pendarovski rekao je da će ulazak u EU biti dug proces.

- Zalaganje Makrona je da se usvoji nova metodologija o članstvu u januaru 2020. a ne kasnije od marta, ali nije mi dao garancije za otvaranje pregovora. Nova metodologija decidno kaže da se ne predviđa nikakva zamena članstva nekom alternativom za zemlje zapadnog Balkana. To je glavna tema razgovora sa Makronom - kazao je Pendarovski.

12.14 - Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da mu je čast što je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji te da je imao mogućnost da sa Vučićem razgovara o zajedničkim temama

- Moja poseta je još jedna potvrda uzajamnog razumevanja. Povezuje nas duga istorijska tradicija - rekao je Pendarovski.

On je pozvao Vučića da 2020. godine gostuje u Skoplju.

RepublikaFoto: Tanjug/printscreen
Obraćanje predsednika Vučića

12.05 - Počela konferencija za medije

- Beograd i Skoplje imaju dobre odnose i oni će ići samo u boljem smeru. Sem u razlici oko pitanja priznanja Kosova, nemamo otvoreno ni jedno pitanje - rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

Nakon što je završio kraće izlaganje, iz protokola je najavljen Stevo Pendarovski, s tim što je njegovo prezime pogrešno akcentovano pa je predsednik Srbije iz poštovanja prema gostu morao odmah da odreaguje.

- Nije Poljak, nego Makedonac - istakao je predsednik Vučić i ispravno izgovorio prezime uvaženog gosta.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Jela

22.11.2019 11:36

Prilika da dva prijatelja postignu dogovore o pitanjima koja su vazna za nase dve zemlje.

boki

22.11.2019 11:50

Bravo sve pohvale...

Saska

22.11.2019 11:52

Ovakvi susreti doprinose unapredjenju saradnje.

jana

22.11.2019 12:22

@Saska - ovaj sastanak je bitan za nase dve drzave radi unapredjenja ekonomije i stabilnosti u regionu