JOŠ JEDNA ZEMLJA POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA!

Autor: kurir.rs

Vesti

22.11.2019

10:57 >> 11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republika Nauru sa Pacifika je 17. država koja je povukla priznanje Kosova i Metohije.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova
Ivica Dačić

Od ukupno 193 suverenih država koje su članice Ujedinjenih nacija, sada su na spisku onih koje su priznale nezavisno Kosovo 93 države, dok je 95 zemalja protiv jednostrane nezavisnosti, dok je pet uzdržanih. U proteklih 10 dana ovo je druga država koja je povukla priznanje Kosova. Naime, 11. novembra je objavljeno da je to učinila Gana.

- Danas mi je zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primerak note koju su uputili našoj Ambasadi u Australiji. U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom. Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije SB UN 1244. To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija. 

Nastavićemo sa ovim aktivnostima, u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića, u cilju zaštite naših državnih i nacionalnih interesa i zaštite našeg teritorijalnog integriteta - izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Ministarstvo spoljnih poslova
Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova Naurua

Republika Nauru je najmanja nezavisna republika na svetu sa površinom od 21,3 kilometara kvadranih, ali su oni pod uticajem Australije među prvima priznali Kosovo već u aprilu 2008.

Na ostrvu Nauru tradicionalno živi 12 plemena, što je simbolično predstavljeno zvezdom sa 12 krakova na zastavi. Ostrvo je otkrio britanski pomorac, kapetan Džon Fern, 1798. i nazvao ga je Prijatno ostrvo. Nemci su postali kolonijalni vladari ostrva krajem 19. veka. Kasnije su ostrvima zajednički administrirali Australija, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo. Nauru je stekao nezavisnost 1968. godine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading