Prekipelo im! Demokrate ustale protiv Lutovca

Autor:

Vesti

22.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više gradskih odbora Demokratske stranke pokrenulo je inicijativu kojom se traži ubrzanje i što hitnije završavanje procesa ujedinjenja te partije sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i strankom Zajedno za Srbiju, kojom upravlja Nebojša Zelenović.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Lutovac i Dragan Đilas sklopili dil

Inicijativa je u sredu uveče prosleđena svim opštinskim odborima i članovima stranke na potpisivanje s predlogom da se na sledećoj sednici Glavnog odbora DS donese hitna odluka o ujedinjenju.

Inicijatori se pozivaju na više prethodnih odluka GO, predsedništva stranke, kao i na predlog o okupljanju demokrata koje je, kako piše, izneo još 3. februara 2019. predsednik DS Zoran Lutovac, a koji sada čini sve da do tog ujedinjenja ne dođe.

Nezadovoljni opstrukcijom

Potpisnici ove inicijative nezadovoljni su otvorenom opstrukcijom koju već mesecima vrši Lutovac kao šef DS, a po sve očiglednijem nalogu lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, koji se žestoko protivi ujedinjenju tri stranke u jedinstveni demokratski blok i jačanju te struje unutar SZS.

Kao što je Srpski telegraf već pisao, dil Đilasa i Lutovca zasniva se na zabrani ujedinjenja sa Tadićevom i Zelenovićevom strankom kako bi posle bojkota predstojećih izbora DS bila totalno ugašena, a njen šef zauzeo jednu od ključnih političkih pozicija u Đilasovom SZS. Iz izvora bliskog DS nam je još ranije potvrđeno kako se Lutovac potpuno odmetnuo od članstva jer vodi politiku koja direktno ukopava stranku, a na sastancima ćuti o ključnim problemima koji muče partiju. Osim toga, na stranačkim sastancima Lutovac ne progovara ni o tome gde je na kraju završilo 200.000 evra koje je Đilas velikodušno prebacio Fondaciji "Ljuba Davidović".

Odluka do 15. decembra

Sve je ovo podstaklo jedan određeni deo članova DS da na nivou gradskih odbora pokrenu inicijativu za što hitnije ujedinjenje u jedinstveni front. Oni, naime, očekuju da će odluka o tome biti doneti na redovnoj sednici glavnog odbora stranke, koja bi, prema očekivanjima, trebalo da bude zakazana do 15. decembra.

Inače, inicijativa o što bržoj integraciji tri stranke dolazi samo dan pošto je objavljena informacija da deo visokih funkcionera i poslanika DS namerava da se angažuje i okupi oko Deklaracije za evropsku Srbiju, uključujući Gordanu Čomić, Vesnu Marjanović i Natašu Vučković.

Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena nije želeo da za Srpski telegraf komentariše detalje oko pokrenute inicijative nekoliko gradskih odbora, već je samo kratko poručio:

- Sve ćemo videti na sednici glavnog odbora.

Predsednik stranke Zoran Lutovac, kao i svaki put do sada, nije hteo da odgovori na pitanja koja smo mu poslali.

Na lokalu se udružili

Pojedini stranački odbori DS i SDS rešili su da zaobiđu klipove koje u proces ujedinjenja demokrata ubacuje lider SZS Dragan Ðilas, pa su već započeli udruživanje na lokalu. Posle opštinskih odbora ove dve stranke na Vračaru odluku o spajanju donele su i ispostave u Vrbasu, a do kraja ovog meseca to bi trebalo da učine i one na Novom Beogradu i Paliluli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Djape ja

22.11.2019 08:02

Ringišpil,juče lutovac,danas lutovac sutra lutovac.Zabavno.

Magi

22.11.2019 08:29

Pucaju po šavovima, do sada su to nekako prikrivali ali sada je to veoma izraženo.

Bojana

22.11.2019 08:46

Nista novo svoji su pa nek ustaju...

Bane

22.11.2019 08:53

Kod njih je igranka bez prestanka. I treba tako. Sami sebe izlažu podsmehu!