(VIDEO) ŠPIJUNSKA AFERA GLAVNA TEMA: Završena Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Autor: Republika

Vesti

21.11.2019

17:07 >> 18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je oko 18 sati. Nakon sednice, koja je završena oko 20 sati, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti kako bi preneo detalje sa održanog sastanka.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost

Vučić je sednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski bezbednjak, a nakon sednice Saveta biće poznato više detalja o ovom slučaju čiju pozadinu, po nalogu predsednika, istražuju srpske bezbednosne službe.

Među prvima su u zagradu Predsedništva stigli direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.


Zatim je došao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a nešto pre 18 sati na Andrićev venac stigla je i predsednica vlade Ana Brnabić.

Obaveštajna afera je u javnosti pokrenuta nakon što je na internetu, a potom i u medijima, objavljen snimak na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac navodnom srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

 

 

Autentičnost snimka, kao i to da se na njemu nedvosmisleno nalazi ruski obaveštajac Georgij Kleban, potvrdila je Bezbednosno-informativna agencija.


Iz Službe za odnose sa javnošću predsednika Srbije ranije danas saopšteno je da će Vučić u toku dana obavestiti javnost o jutrošnjem sastanku sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji je održan usred moguće obaveštajne afere.

Ruski ambasador nije komentarisao sadržaj razgovora sa predsednikom Srbije, a pokušaj novinara Tanjuga da, po njegovom izlasku iz zgrade Predsedništva, dobije izjavu o čemu je razgovarao sa Vučićem, Bocan-Harčenko je ignorisao, samo se nasmešio i ušao u automobil.

Povodom moguće špijunske afere danas je reagovao i Kremlj koji je uveren da ništa ne može da naruši odnose između Rusije i Srbije, uprkos tome što je predsednik Vučić otvorio istragu o snimku koji navodno pokažuje kako ruski agent daje novac srpskom bezbednjaku.

- Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratskog i savezničkog karaktera. Ništa ne može da utiče na to - naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da Kremlj nije upoznat o kakvom je incidentu reč i da to tek treba da bude utvrđeno.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je juče da će, ukoliko se ispostavi da je u ovom slučaju zaista reč o špojunaži, to biti ozbiljan problem, koji traži ozbiljno reagovanje.

Komentarišući moguću aferu, ministar odbrane Aleksandar Vulin juče je rekao da je lično "siguran da se iza svega krije pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
joka

21.11.2019 18:10

Verujem da će večerašnji sastanak uroditi plodom, jer smatram da predsednik Vučić ima šta pametno da kaže i pronađe rešenje problema.

Odgovori 12 0
Ana983

21.11.2019 18:47

Vucic vodi odgovornu politiku!

Odgovori 12 0
Ana

22.11.2019 07:39

Predsednik čini sve da očuva bezbednost Srbije.

Dara

22.11.2019 08:03

Bezbednost Srbije i njenih drzavljana je na prvom mestu. Oni koji rade protiv drzave moraju snositi posledice.