SKANDALOZAN POSTUPAK ETIČKOG ODBORA UNIVERZITETA U BEOGRADU: Doneli odluku bez čitanja predmeta!

Autor: Borislav Kašanski

Vesti

21.11.2019

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na današnjoj sednici preinačio je odluku Nastavnonaučnog veća Fakulteta organizacionih nauka i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. Problem je, međutim, što su članovi odbora odlučivali, a da nisu ni proučili podnetu dokumentaciju, a posebno obimnu žalbu koju su podneli Siniša Mali i njegovi advokati.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Siniša Mali

Kako je navedeno u saopštenju odbora, Mali je u disertaciji "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji", odbranjenoj na FON 2013. godine, učinio povrede iz člana 22 Kodeksa profesionalne etike. Zauzet je stav da je u delu disertacije "doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora".

 

 

- Odbor za profesionalnu etiku je konstatovao da predloženu meru javne osude dekan FON nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta - navodi se u saopštenju.

MIMO SVAKE LOGIKE

Kako se dodaje, Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno rešenje Senatu univerziteta radi "postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi".

Mali će podneti tužbu Upravnom sudu i nastaviti borbu za svoja prava

Brojke sve govore

7 - članova komisije

8 - žalbi Malog i advokata

3.000 - strana ukupno imaju žalbe

4 - dana proteklo od podnošenja žalbi do donošenja odluke

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
ZA GINISA U ovoj zgradi zasedali su ljudi sa supermoćima

Prosta logika pokazuje, s druge strane, da su članovi odbora očigledno unapred doneli odluku jer dokumentaciju bez ikakve sumnje fizički nisu mogli ni da pročitaju, a kamoli o njoj diskutuju. U najkraćem: sedam članova odbora trebalo je da pročita ukupno osam žalbi koje su podneli Mali i njegovi advokati. Zajedno, te žalbe imaju 3.000 strana. Ako je samo po jedan primerak žalbe, a jeste, te imajući u vidu da čovek za sat može da pročita pet strana sa razumevanjem, jasno je da bi samo jednom od članova komisije, u idealnim uslovima, da se samo time bavi, trebalo mesec dana za čitanje, što je ukupno sedam meseci. A oni su odlučili za četiri dana. Jasno je, dakle, da oni materijal nisu čak ni ovlaš pogledali.

PODMETANJA OD POČETKA

Prema informacijama do kojih je došao Srpski telegraf, Siniša Mali nastaviće na sudu borbu za svoja prava.

- Mali će pokrenuti upravni spor i siguran je da će njegova tužba biti usvojena jer upravni sud do sada sigurno nije video ovako bezakonje. Ova odluka nije zakonita, a nije ni pravosnažna - poručuju advokati ministra finansija.

 

 

Takođe, a o tome je Srpski telegraf pisao u nekoliko navrata, od samog početka postupak o navodnom plagiranju doktorata bio je pun manjkavosti. Pre svega, pokrenut je na osnovu dopisa nekadašnjeg rektora Vladimira Bumbaširevića, koji nije imao pravno valjanu formu. Dalje, u postupku su uvažavani dopisi i žalbe osoba koje nisu ni imale svojstvo stranke. Odluka univerzitetskog odbora doneta je po jednoj takvoj žalbi, koja se, sve i da je bila valjana, po pravilniku mogla odnositi samo na odluku dekana FON (koja još nije doneta), a ne na odluku Nastavnonaučnog veća tog fakulteta. U međuvremenu, na stranu onih koji su napadali Malog stala je i rektorka Ivanka Popović, koja je unapred, iako nema nikakvo svojstvo u postupku niti je član etičkog odbora, najavila čak i datum do kog će to telo doneti odluku.

Fokusiran samo na budžet, narednih dana o doktoratu

Siniša Mali rekao je juče povodom odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je za njega sada tema predlog budžet za 2020. godinu i dodao da će o doktoratu govoriti u narednim danima.

- Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekom ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju, u narednih nekoliko dana ću se obratiti i na tu temu, a sada, da budem iskren, interesuje me budžet Srbije i da se pozabavim onim za šta me plaćaju građani - rekao je Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
UNO

21.11.2019 18:40

Tajkun DJilas gura parama da unisti Sinisu Malog!

Odgovori 24 1
Ana983

21.11.2019 18:57

Eticki odbor popustio pod pritiskom!

Odgovori 24 1
Danka

21.11.2019 20:47

@Ana983 - Tajkun Đilas ih potplatio.

Odgovori 21 1
Oblak

21.11.2019 19:05

Sramota da se unapred zna koja će odluka biti doneta. Odluka pod diktatom nije pravno valjana.

Odgovori 24 1