(FOTO) Vučić sa Falkonijem o bilateralnim odnosima i budućnosti politike proširenja EU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.11.2019

10:22 >> 12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Francuske Republike Žan-Luja Falkonija, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i o budućnosti politike proširenja Evropske unije, nakon predstavljanja francuskog predloga za izmenu metodologije pristupnog procesa.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Makronu za gostoprimstvo prilikom prošlonedeljne posete Parizu, kao i na mogućnosti da nastave razgovor o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje, vođen tokom zvanične posete predsednika Francuske Srbiji u julu ove godine.

On je rekao da su za Srbiju od izuzetne važnosti dobri odnosi sa Francuskom, s obzirom na njen ugled i uticaj u svetu, prenosi Služba za odnose sa medijima predsednika Republike.

Vučić je zahvalio ambasadoru Falkoniju na inicijativi da pojasni francusku ideju o reformisanju procesa pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom na to da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije.

- Verujemo predsedniku Makronu i njegovim političkim procenama, ali nam je u isto vreme važno da dobijemo jasan odgovor šta će biti sa evropskim integracijama Srbije i na šta možemo da računamo kad ispunimo određene kriterijume - rekao je predsednik Vučić.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Republike Francuske u Srbiji Žan-Luja Falkonija.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 20, 2019 at 1:36am PST

 

Ambasador Falkoni je rekao da je predlog predsednika Makrona sveobuhvatan sa ciljem da dovede Evropsku uniju u stanje da dobro funkcioniše uz više zemalja članica, jer je pozicija Francuske jasna - cilj pristupnog procesa je punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme.

On je istakao da, kada je reč o Srbiji, bez obzira na eventualnu izmenu metodologije, mora biti uzet u obzir dosadašnji napredak na evropskom putu.

Takođe je naglasio da francuski predlog mora da sačeka novu Evropsku komisiju, jer, da bi zaživeo, neophodno je da bude usaglašen sa zemljama članicama i evropskim institucijama.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o realizaciji konkretnih zajedničkih projekata, posebno u oblasti infrastrukture.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Djape ja

20.11.2019 11:01

Politika Srbije je cenjena od strane Francuske.Francuska je prijatelj Srbije.

Nikoletka

20.11.2019 11:05

Svakodnevna diplomatija naseg predsednika je dobar znak koliko se predsednik trudi da unapredjuje saradnju sa svima.

milica

20.11.2019 11:07

Francuska se zauzima za Srbiju po mnogim aspektima.

Andjela

20.11.2019 11:10

Sastanak od velike važnosti za našu zemlju. Odnos dveju zemalja sve bolji i bolji.