RATKO MARKOVIĆ OBJASNIO: Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije

Autor: Tanjug

Vesti

19.11.2019

22:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji predviđa eventualno ukidanje cenzusa za referendum, nikako ne može uticati na promenu državne granice, napominje nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i sudija Ustavnog suda Jugoslavije Ratko Marković.

RepublikaFoto: vss.sud.rs
Foto: Ilustracija

Marković, inače i profesor ustavnog prava u penziji, podsetio je za "Politiku" da je najvišim pravnim aktom propisano da je teritorija Srbije jedinstvena i nedeljiva i da je granica nepovrediva, što može biti promenjeno isključivo postupkom predviđenim za promenu Ustava.

- Najviši pravni akt menja se naravno ustavnim referendumom, što svakako nije, niti može biti, regulisano bilo kakvim zakonima - rekao je profesor Marković.

"Politika" podseća da ako Narodna skupština usvoji predlog za promenu Ustava, pristupa se razmatranju, a potom i izradi akta o promeni Ustava, a konačnu reč donose građani na referendumu.

Ustav će biti promenjen, kako se navodi, samo ukoliko izmene podrži većina izašlih birača, što znači da za uspeh referenduma nije neophodna izlaznost više od 50 odsto ukupnog broja birača.


Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi predstavljen je javnosti Srbije pre dva dana, a Marković objašnjava da bi, u slučaju usvajanja novog zakona, građanima trebalo da budu dostupniji oblici neposrednog odlučivanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading