Još jedan pokušaj da se namesti prljava igra Siniši Malom: Vesna Rakić Vodinelić pobrkala baš sve lončiće!

Autor: B. K.

Vesti

20.11.2019

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gaženje svih mogućih prava Siniše Malog uzduž i popreko.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vesna Rakić Vodinelić

Ovako bi se, u najkraćem, moglo opisati ono što pokušava grupa opoziciono nastrojenih profesora Univerziteta u Beogradu zajedno sa Vesnom Rakić Vodinelić, profesorkom jednog privatnog fakulteta, a uz svesrdnu podršku rektorke Ivanke Popović. Krajnji cilj je jasan: na svaki način naterati etički odbor univerziteta da u petak, mimo svakog prava, na osnovu nelegalne žalbe na odluku Nastavnonaučnog veća FON, proglasi doktorat ministra finansija Siniše Malog za plagijat.

Vesna Rakić Vodinelić, koja je i sastavila žalbu grupe koju predvodi Dušan Teodorović, redovni učesnik i govornik na protestima "Jedan od pet miliona", odgovorila je na žalbu koju su podneli advokati Siniše Malog (koji iako je stranka u postupku nijednog trenutka nije dobio pravo da koristi to svojstvo) posredstvom izrazito opozicionog dnevnog lista Danas. Ona, u tom tekstu, tvrdi da prava Malog nisu povređena.

Kako kaže naš sagovornik, pravni stručnjak, profesor na jednom od fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vesna Rakić Vodinelić je svesno zamenila uloge i postavila se tako kao da o žalbama treba da odluči ona, a ne etički odbor.

Foto: Public
Tekst u dnevnom listu "Danas"

- Fokus njenog teksta je, kao što se može videti, upravo ono na šta je ukazivala većina medija, to jest da je procedura ozbiljno prekršena kada su u pitanju prava Siniše Malog kao učesnika postupka. Naime, iz teksta se ne spori da Siniši Malom nije omogućeno da učestvuje u postupku niti se negira činjenica da mu nije dostavljen zahtev - objašnjava ovaj profesor.

Štaviše, nastavlja on, Vesna Rakić Vodinelić ističe da joj nije poznata sadržina dopisa.

Samo dekan donosi odluku

Vesna Rakić Vodinelić u tekstu navodi da je Nastavnonaučno veće FON sada izreklo meru javne osude Siniši Malom, te da zato tek sada ima pravo na žalbu. Tu je, objašnjava naš sagovornik, pravni stručnjak, takođe napravila kardinalnu grešku s obzirom na to da Nastavnonaučno veće nije izreklo nikakvu meru javne osude jer na to nema pravo, imajući u vidu pravilnike, već to pravo ima samo dekan koji još ništa nije odlučio.

- Samo na tu odluku dekana je dozvoljena žalba - objašnjava profesor prava.

- Kao vrstan pravnik trebalo bi da zna da je organ koji postupa ograničen sadržinom zahteva, te da je to nešto o čemu se odlučuje, a ne da su predmet raspravljanja tračevi i tekstovi iz medija - kaže profesor.

Pominje se, dalje nabraja on, i neki zahtev profesora Teodorovića, ali se namerno izostavlja da je taj zahtev podnet Univerzitetu u Beogradu, umesto FON, kao nadležnom za postupanje po zahtevu.

- Takođe je izostavljeno u pomenutom tekstu navođenje primedbe prof. Teodrovića, izjavljene u prethodnoj žalbi, da mu niko na taj zahtev još nije odgovorio, to jest da mu nije poznata sudbina tog zahteva. Zahtev prof. Teodorovića, ukoliko i postoji, nikada nije dostavljen Siniši Malom. Kako je moguće da bilo koji organ donese bilo kakvu odluku ukoliko ne poštuje opšta pravila i načela Zakona o opštem upravnom postupku i to načelo zakonitosti i predvidivosti, pravo stranke na izjašnjavanje, načelo samostalnosti, pravo na žalbu i prigovor. U ovom postupku evidentno da nije poštovano nijedno načelo niti pravo stranke u postupku - zaključuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
miljko

20.11.2019 11:09

Prof. Teodrović analizirao doktorsku disertaciju Siniše Malog, sa softverom i utvrdio 7% plagijata. Studenti istim softverom proverili doktorsku disertaciju prof. Teodrovića i utvrdili 70% plagijata. Šta dalje?

Odgovori 40 1
Jelenko

20.11.2019 20:58

Siniša Mali jeste mali tj. nizak po visini ali kao Čovek je Veliki.

Odgovori 34 1
Ujak

21.11.2019 19:26

Siniša Mali je vrlo pametan i obrazovan. Dokazao se i kao ministar finansija. Spreman je da odmah uradi drugi doktorat. Da li su ostali doktori spremni da ponove svoj doktorat?

Odgovori 22 1
Danče

21.11.2019 20:56

Univerzitet u Beogradu više nema svoju nezavisnost. Rade po diktatu dela opozicije i izvršavaju njihova naredjenja.

Odgovori 20 1