GRAĐANI HOĆE VAKCINU PROTIV GRIPA: Interesovanje veće nego prethodnih godina, uskoro stižu nove količine!

Autor: Tanjug

Vesti

19.11.2019

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa značajno je veća nego prethodnih sezona, i važno je da će biti nabavljenje nove kolicicne kako bi obuhvat vakcinisanih bio još veći, izjavila je danas epidemiolog Institita za javno zdravlje Srbije "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Prošlo je mesec dana od kada je u ovoj sezoni vakcina protiv gripa dostupna u našoj zemlji i u ovom periodu bila je izuzetno velika zainterosovanost gradajna za ovaj vid prevencije, veći nego u prethodnim sezonama što pokazuje visok nivo svesti kad je u pitanju imunizacija - rekla je Kisić Tepavčević.

Prošle godine vladala je velika zainteresovanost građana za vakcinaciju i za ovu sezonu je nabavljeno 50.000 doza više.


- Ove godine zaintersovanost za ovaj vid prevencije još je veća tako da je Ministarstvo zdravlja iniciralo sve aktivnosti neophodne da bi se se nabavile dodatne količine vakcina u narednom periodu, i kako bi bili obuhvaćeni svi koji spadaju u rizičnu grupu, kod koje mogu nastupiti komplikacije ukoliko dođe do infekcije - navela je sagovornica.

U grupu sa takvim rizikom spadaju osobe sa hroničnim oboljenjima, metaboličkim, kardiovaskularni bolesnici, bubrežni bolesnici, gojazne osobe, trudnice, deca sa čestim opstrukcijam pluća...
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Takođe važno je da vakcinu prime i oni koji su zbog prirode posla u kontaktu sa ljudima, naročito medicinski radnici.

Kako kaže sagovornica, još uvek nije zabeleženo prisustvo gripa ali je zbog neuobičajeno toplog vremena u ovo vreme godine zabležen povećan broj respiratornih infekcija i svake nedelje beleži se između 3.000 i 5.000 novoobolelih.

Virus gripa obično se prvi put izoluje u periodu od sredine novembra do sredine decembra.

- To nas tek očekuje i važno je da spremni sačekamo hladnije dane - rekla je Kisić Tepavčević.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da Srbija prvi put jedina u regionu ima sve količine vakcine protiv gripa u predviđeno vreme, navodeći da je procenat vakcinacije veći nego ranije.

- Srbija je odradila kampanju i objasnila ljudima šta znači vakcina. Imali smo 300.000 vakcina ostali smo na 9.000 vakcina. U narednih nedelju dana ili dve nedelje stižu nove, dodatne količine i biće ih u svim domovima zdravlja - rekao je Lončar jutros na TV Pink.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading