(VIDEO) Eparhija raško-prizrenska: Zgroženi smo spotom albanske pevačice, razmatramo da je tužimo

Autor: Tanjug

Vesti

19.11.2019

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eparhija raško-prizrenska najavila je da će razmotriti mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za, kako navodi, profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

RepublikaFoto: youtube.com/ProduksioniARBONI
Albana Azizi

Eparhija je u saopštenju izrazila oštar protest zbog video snimka pevačice albanskog porekla Albane Azizi na temeljima hrama Sv. Nikole u Novom Brdu, "uz duboko zgražavanje nad ovim necivilizovanim načinom ponašanja".

Eparhija ukazuje da je prostor tvrđave Novog brda i njena okolina po kosovskim zakonima Specijalna zaštićena zona (SŽ) i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane postojećim zakonom o SŽ.

Oni ističu da za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve, što je sankcionisano tim Zakonom, kao i snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se ocenjuje i da prištinske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

Eparhija ukazuje na kontinuiranu zloupotrebu lokacije Sv. Nikole navodeći neovlaštene radove na hramu, služenje rimokatoličke mise do ovog, kako navode, skarednog i neukusnog spota, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalazi više grobova sveštenika, monaha i vernika.

Eparhija raško-prizrenska navodi i da će ovo pitanje što hitnije pokrenuti na Savetu za Specijalne zaštićene zone.

- Od međunarodnih predstavnika, kojima ćemo se posebno pismeno obratiti i predstavnika kosovskih institucija očekujemo ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona - navodi eparhija i najavljuje da će tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta imajući u vidu da je ovaj drevni hram "postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom SPC na Kosovu i Metohiji".

U spotu, koji RTK emituje u udarnim terminima, Albana Azizi obnažena sa još nekoliko devojaka obučenih u albansku nošnju promoviše svoju novu pesmu, a spot je snimila u Hramu Svetog Nikole u Novom Brdu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Brat

19.11.2019 10:06

A da li bi smela da snima u džamiji?