ANALIZA KOJA SVE OBJAŠNJAVA: Evo ko, kako i zašto ruši "mali" Šengen

Autor: Tanjug

Vesti

18.11.2019

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedine obaveštajne strukture iz Crne Gore, Albanije i tzv. Kosova, ali i deo srpskih medija angažovani su na zaustavljanju realizacije inicijative predsednika Aleksandra Vučića o balkanskom "mini Šengenu" s ciljem izazivanja nestabilnosti i krize u Srbiji i svrgavanja aktuelne vlasti, navodi se u najnovijoj analizi IFiMES-a.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Rama, Vučić i Zaev

Analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne I balkanske studije u Ljubljani, u analizi pod nazivom "Zapadni Balkan 2019: Balkanska inicijativa za 21. vek" navode da je reč o inicijatvi sa vizijom od koje će najpre korist imati Severna Makedonija, pa tek onda Albanija i Srbija, kao i da bi trebalo da joj se priključe i ostale zemlje regiona.

Analitičari, međutim, smatraju da postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost, jer su, tvrde, obezbeđene znatne količine novca i "medijska plaćenička mreža", koja je usmerena na diskreditovanje (mini Šengena) inicijative pod izgovorom da je ona zapravo Vučićićev projekat tzv. "velike Srbije".

- Pojedine obaveštajne i kriminalne strukture iz Crne Gore, Albanije i Kosova bliske vlastima u sve tri zemlje, kao i određeni delovi međunarodne zajednice i sa Istoka i sa Zapada učiniće sve, da zaustave uspostavljanje malog Šengena, kao i da proizvedu nestabilnost i krizu, pre svega, u Srbiji i na taj način da pokušaju na nelegalan način da promene vlast u toj zemlji - navodi se u analizi.

Navodi se i da se delu medija u Srbiji "upumpavaju" značajna sredstva da bi se proizvodile i kreirale nove afere i tako pokazalo da Srbija nije stabilna i bezbedna zemlja, koja je pouzdan partner EU i SAD.

 

 

- Režimima u Podgorici i Prištini, koje simbolizuju Milo Đukanović (DPS) i Hašim Tači (DPK), odgovara zaoštravanje odnosa i konflikt, a ne saradnja, jer su zaoštravanje i konfrontacija u regionu njihovo prirodno stanje koje ih održava na vlasti - navode analitičari IFIMES-a.

O samoj inicijativi o unapređenju saradnje između šest zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo*) nazvanoj "mali Sćengen", kažu, analitičari kažu da ne predstavlja odustajanje od članstva niti alternativu članstvu u EU nego upravo unapređenje i ubrzanje ka članstvu u EU.

- Iicijativa predstavlja svojevrsnu beneluksizaciju regiona po uzoru na tri zemlje Beneluksa - Belgiju, Holandiju i Luksemburg… - objašnjavaju analitičari.

Navode da bi sloboda kretanja imala višestruke efekte i povećala bi konkurentnost država Zapadnog Balkana, koji ima potencijal od približno 20 miliona stanovnika, što predstavlja važnu činjenicu kod ekonomije obima.

I konačno, kako primećuju, nije isto kada imate tržišni potencijal od dva i/ili od 20 miliona potrošača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading