Član RIK-a za Srpski telegraf: Bojkot je izgovor za političku impotenciju

Autor:

Vesti

19.11.2019

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miljkan Karličić, advokat i član Republičke izborne komisije (RIK), u razgovoru za Srpski telegraf je komentarisao izborne uslove u Srbiji i najavu pojedinih opozicionih grupacija da će bojkotovati parlamentarne izbore sledeće godine.

RepublikaFoto: Tanjug/TANJA VALIČ
JASNE PORUKE: Miljkan Karličić

Kako tvrdi Karličić, komentarišući konkretne najave, bojkot je samo izgovor za političku impotenciju i nepopularnost.

  • Kakvi su izborni uslovi u Srbiji prema vašoj oceni?

- Sa aspekta izbornog zakonodavstva koje se uspešno primenjuje i poštuje maltene 20 godina, izborni uslovi u Srbiji su na nivou razvijenih demokratija. Naravno, uočena je normalna tendencija njihovog daljeg osavremenjavanja i perfektuiranja. Navešću jedan primer najavljenog noviteta, koji će zaživeti kroz pravila RIK, a to je skeniranje zapisnika o radu biračkih odbora sa konačnim rezultatima i mogućnost uvida birača u birački spisak kako bi utvrdio da li je neko drugi upisan da je umesto njega glasao. Izuzetno je važno istaći da je birački spisak doveden do izuzetno visokog nivoa pedantnosti i transparentnosti.

  • Ima li vremena za unapređenje izbornih uslova i kojih?

- Redovni izbori su tek na proleće i svakako da je moguće dodatno pravno-tehnički poboljšati izborne procedure kao jedno krilo ukupnih izbornih uslova, pa i kroz eventualno noveliranje zakona.

  • Opozicija tvrdi da je najveći problem kontrola medija od vlasti. Šta mislite o tome?

- U demokratskom i slobodnom društvu se podrazumeva egzistencija jednakih šansi i fer uslova. Opozicionim partijama bih savetovao da iskoriste pravo i mogućnost i predlože kandidate za Nadzorni odbor predviđen Zakonom o izboru narodnih poslanika.

  • Da li je bojkot izbora opravdan?

- Takozvani bojkot izbora je normalna i uobičajena pojava sa aspekta pojedinca birača (ne želi da iskoristi svoje ninaktivno ni pasivno biračko pravo), pa i velikih grupacija glasača, to su tzv. beli listići - nevažeći listići. Nije kompliment jednoj demokratiji kada to čine parlamentarne stranke. Lično mislim da je u konkretnom slučaju to samo izgovor za političku impotenciju i nepopularnost.

  • Kako ocenjujete atmosferu u društvu?

- Sinonim za demokratiju je i društvena i politička tolerancija. Violentnost političkih preganjanja je mentalitetska oznaka srpskog društva još od 1869. i prvih neposrednih izbora za Srpsku narodnu skupštinu. Vidite, nije trenutno nešto prijatnije ni u Americi!

Vlast je proaktivna i nije autistična

  • Ko se pokazao konstruktivnijim, opozicija ili vlast?

- To ćemo tek videti, mislim da epilog tek sledi. Izbori će tek dogodine biti raspisani. Ima vremena za pronalaženje rešenja. Vlast je proaktivna i neautistična i prepoznaje vodeću odgovornost u društvu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading