Francuska uslovljava Srbiju: Pustićemo vas u EU, ali pod OVIM uslovima!

Autor: Mediji

Vesti

17.11.2019

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je zemljama članicama uputila dokument u kojem traži novi metod u politici prijema zemalja Zapadnog Balkana.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Emanuel Makron francuski predsednik

Od Evropske komisije se traži da početkom sledeće godine objavi nove principe u politici proširenja koja bi se primenjivala u pregovorima o članstvu. U dokumentu kaže se da su ekonomske i političke promene potrebne za članstvo suviše spore, i da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima.

Francuski predlog zasniva se na četiri glavna principa: etapno pristupanje EU, stroži uslovi tokom procesa, ali i konkretnije koristi za građane i najzad - reverzibilnost, odnosno mogućnost nazadovanja ili sankcionisanja ako zemlja kandidat nazaduje u ispunjavanju kriterijuma.

Predlog Pariza predviđa otvaranje novih evropskih fondova, sada namenjenih samo zemljama članicama već tokom pristupanja, u zavisnosti od napretka - čime bi građani mogli da osete prednosti i pre samog članstva.

Pregovori ne bi bili organizovani oko poglavlja kao do sada već oko više sektora i oblasti u koje bi zemlje kandidati mogle da budu uključene i pre pristupanja.

 

Krajnji cilj je punopravno članstvo, navodi papir.

O francuskim, ali i drugim predlozima za nastavak politike proširenja razgovaraće ministri u utorak 19. novembra.

Očekuje se da će zatražiti od Evropske komisije da na osnovu različitih predloga početkom sledeće godine dostavi izveštaj o tome kako nastaviti politiku proširenja kako bi ministri i evropski lideri o tome mogli da donesu odluke u februaru i martu sledeće godine

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ljupka

17.11.2019 13:19

Za nas specijalni uslovi. Blago nama.

Odgovori 12 0