Jasna poruka Brisela Kurtiju i Mustafi: Priština bi trebalo da ukine takse

Autor: Tanjug

Vesti

15.11.2019

21:20

Stavove dve stranake, koje su na izborima 6. oktobra osvojile najveći broj glasova, o reciprocitetu sa Srbijom, EU doživljava kao provokaciju, piše Gazeta Ekspres. Portparol EU Maja Kocijančić, kako se navodi, pozvala je Kosovo i Srbiju da se suzdrže od davanja izjava i da je EU ponovo pozvala na brzo obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije i ukidanje taksi na srpsku robu.

Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Povodom Kurtijevih i Mustafinih izjava o reciprocitetu, pozvani su da se suzdrže od provokacija.


- Evropska unija ohrabruje i Kosovo i Srbiju da se kreću napred ka potpunom obnavljanju razgovora i suzdržavaju se od akcija i izjava koje mogu biti shvaćene kao provokacija. Naš stav o taksama koje je Kosovo uvelo za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine je jasan: Kosovo bi trebalo da ukine takse - navode u odgovoru za Gazetu Ekspres iz EU.

Kocijančić nije komentarisala kašnjenje u formiranju vlade, iako je rekla da to treba učiniti po unutrašnjim procedurama.

Kocijančić je podsetila stranke koje će formirati sledeću vladu da očekuju rad u oblastima, poput vladavine zakona i ekonomskog razvoja.

 

 

- Nova vlada treba da bude formirana u skladu sa internim procedurama. Za Kosovo i novu vladu važan je rad na napredovanju u oblasti reformi, podrške ekonomskom i socijalnom razvoju i vladavini zakona, kao i rad na ponovnom pokretanju dijaloga sa Srbijom, uz posredstvo Evropske unije - rekla je Kocijančić.

Ovo će biti od koristi građanima Kosova i celom region, smatraju u EU.

Dok je odlazeća vlada govorila da će uvećane takse na srpsku robu biti ukinute tek kada srpska država prizna Kosovo, pobednici poslednjih izbora na Kosovu, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, već su najavili reciprocitet umesto takse.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da je bolja mera od takse potpuni reciprocitet, dok je Isa Mustafa rekao da takse neće nestati i da će njegova stranka primeniti kriterijum reciprociteta.

Evropska unija nije komentarisala postupke za formiranje koalicije koja će voditi narednu kosovsku vladu.

Komentari (1)

Loading
Mišo

16.11.2019 13:10

Kad bi im zaapretili prekidom novčane pomoći i ukidanjem priznanja sve bi im ispunili.