Veštačenje čaura na mestu likvidacije: Draža streljan iz nemačkog oružja

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

15.11.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Draža Mihailović ubijen je iz nemačkog oružja, mecima nemačke proizvodnje, pokazalo je veštačenje čaura nađenih na Adi Ciganliji, mestu za koje se pretpostavlja da je lokacija gde su streljani četnički vođa i još osmorica osuđenih na smrt u istom procesu.

RepublikaFoto: youtube.com/The Darco
Draža Mihajlović

Mada nije sasvim izvesno da se radi upravo o municiji ispaljenoj u Mihailovića, s obzirom na to da telo nikada nije pronađeno, pa ne postoji mogućnost upoređivanja rana i metaka, nemačko poreklo municije nije sporno, pošto su u široj okolini pomenute lokacije pronađene isključivo čaure metaka proizvedenih u toj zemlji.

Ipak to što je na tom mestu pronađeno dosta čaura pouzdano govori da su se streljanja obavljala baš na tom mestu, kod severnog zida nekadašnjeg zatvora na Adi Ciganliji i da su samim tim tačne i tvrdnje svedoka koje govore da je Mihajlović upravo tu pogubljen.

UDARNA IGLA

Različite čaure za koje se može osnovano pretpostaviti da potiču od metaka iz kojih su pucali pripadnici streljačkog voda prilikom likvidacija kod severnog zida nekadašnjeg logora na Adi Ciganliji zavedene su i fotografisane u izveštaju veštaka, a sve je praćeno detaljnim objašnjenima i crtežima.

Pronađene čaure su različitih kalibara.

- Čaure su od metaka kalibra 7,5 puta 54 milimetra MAS. Na inicijalnoj kapisli postoji trag dejstva udarne igle, odnosno ista potiče od opaljenog metka navedenog kalibra - stoji u izveštaju o jednoj grupi čaura.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Veštak dalje navodi:

- Prva predmetna čaura, na dancetu čaure se nalaze oznake: S.67, 13, 8 i delimično vidljiva oznaka proizvođača. Oznaka S znači da je projektil bio tangentne oživalne forme, špicastog oblika, oznaka 67 da je čaura napravljena od legure sa 67 odsto bakra, oznaka 13 da je metak proizveden 1913. godine i oznaka 8 je redni broj serije municije proizvedene u toku navedene godine - piše u izveštaju, uz koji su priloženi slike i crteži metka.

Veštak je posebno obradio čauru na kojoj stoji oznaka DM, S, 3. Kako navodi, DM je oznaka fabrike iz koje je metak potekao.

- Oznaka DM zanči da je metak proizveden u fabrici "Deutsche matallpatronenfabrik" u nemačkom gradu Karlsrueu - konstatuje veštak.

Prema njegovom izveštaju, pomenuta municija korišćena je tzokom oba Svetska rata za nemačke vojničke puške kalibra 7,9 milimetara mauzer M98 i mitraljeze kalibra 7,9 milimetara špandau MG08, kao i za novije modele nemačkih mitraljeza kalibra 7,9 milimetara MG34 i MG42. Ova municija se prvi put pojavila na teritoriji Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu.

Podsetimo, prethodnih dana Srpski telegraf je ekskluzivno objavio veći broj dokumenata o Draži Mihailoviću iz arhiva bezbednosnih službi, Vojske i tužilaštva. Neki od njih prvi put su izašli na svetlo dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading