Srpska liga: Istorijsko partnerstvo SAD i Srbije doprinosi jačanju privredne saradnje dve zemlje

Autor:

Vesti

13.11.2019

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsko–američka saradnja, posebno na ekonomskom planu ne sme da bude ni na koji način sputavana jer zahvaljujućim stranim investicijama koji dolaze iz SAD-a i ulaganjima američkih državljana i kompanija, Srbija obezbeđuje značajan privredni rast i smanjuju nezaposlenost, što je potvrdio i novoizabrani američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri konstatujući da američke firme zapošljavaju više od 20.000 građana Srbije i da doprinose sa udelom od najmanje četiri milijarde dolara u srpskoj ekonomiji – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL).

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev

Jedan od razloga, zašto nema još više američkih investicija u našu zemlju, je taj što većina banaka, koje posluju u Srbiji, ne želi da otvori račune srpskim firmama koje osnivaju američki građani ili američke firme jer po međudržavnom sporazumu o svim transakcijama američkih fizičkih i pravnih lica moraju da obaveste američku poresku upravu (IRS) – objašnjava Đurđev, dodajući da banke, s ciljem da izbegnu proceduru obaveštavanja, jednostvano odbijaju da otvore račune srpskim firmama u vlasništvu američkih lica, čime krše Zakon o bankama i Zakon o platnom prometu, ali i diskriminišu američke državljane i kompanije.

Jačanju privrednih odnosa između SAD i Srbije svakako doprinosi i dugogodišnja istorijska saradnja i partnerstvo dve zemlje, o čemu najbolje svedoči i prošlogodišnje obeležavanje stogodišnjice od ''Dana Srbije u SAD'' kada se na zahtev američkog predsednika Vudroa Vilsona, srpska zastava zavijorila na Beloj kući u Vašingtonu, 28. jula 1918. godine, u čast srpskog naroda – zaključuje Đurđev.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Mirjana

13.11.2019 10:50

Svaka dobronamerna saradnja je od velikog znacaja.

Mila

13.11.2019 10:50

Saradnja sa Amerikom je dobra i značajna, ali ne treba da zaboravimo Rusiju,koja je uvek sa nama.

Crni

13.11.2019 11:16

Srbija učvršćuje svoje odnose sa Amerikom, što je veliki benefit za nas i našu privedu u celini.

Cica

13.11.2019 11:28

Svaki vid saradnje je dobrodosao za Srbiju! Svaku saradnju treba negovati, jer ona utiče na pozitivan rast i razvoj nase zemlje!