Sumiranje posete Francuskoj: Evo kako je Vučić demolirao Tačija

Autor:

Vesti

12.11.2019

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na hitnom sastanku koji je inicirao francuski predsednik Emanuel Makron Hašim Tači tražio je priznanje Kosova. Odgovor je dobio ekspresno od predsednika Srbije, koji mu je ispred Makrona dao jasan odgovor.

Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić, Emanuel Makron i Hašim Tači

- Vučić je bio otvoren i pred Makronom je rekao da ga uopšte ne zanima da Kosovo priznaje Srbiju jer je Srbija već priznata zemlja od svih zemalja sveta - navode izvori iz diplomatskih krugova.

Kako dodaju, francuski predsednik je želeo ovim sastankom da pokuša da utiče na obe strane da se vrate za pregovarački sto kako bi se došlo do kompromisnog rešenja.

A iza kulisa, na trojnom sastanku, Tači je uporno ponavljao da Priština želi nastavak dijaloga i postizanje sporazuma koji bi podrazumevao međusobno priznanje dve strane, ali ga je i u toj priči sasekao srpski predsednik.

- Predsednik Srbije rekao je Tačiju da imamo još deset zemalja koje čekaju da donesu odluku o povlačenju priznanja jer je pokret nezavisnih i slobodnih zemalja u svetu jači i veći iz dana u dan - priča naš izvor.

Vučić je naglasio da predstavnici prištinskih vlasti ni do sada nisu poštovali dogovore koji su postignuti i da zbog toga ne veruje da će drugačije biti kada su posredi budući razgovori.

PROVALJENA IGRA

O razgovorima u Parizu govorio je i sam Vučić, koji je otkrio kako je Tači pokušao da odigra igru u Parizu.

- Tači je govorio kako će da formiraju vladu početkom decembra. Ponovio sam da to neće. Onda se Tači sam složio s tim - ispričao je novinarima Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nakon razgovora, Vučić je naveo da Makron i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po pitanju kosovskog pitanja. Predsednik države ponovio je stav Srbije o uslovima koji moraju da budu ispunjeni kako bi došlo do nastavka dijaloga.

- Nastavak dijaloga tek kada ukinu takse! Tek tada možemo da sednemo za sto - podvukao je Vučić.

Govoreći o sastanku sa Makronom i Tačijem, srpski šef države je rekao da je veoma realističan i pomalo pesimističan, ali i potpuno iskren.

- Nije bilo dubinskog sastanka niti je to moguće rešiti na ovakav način - kazao je Vučić.

SRPSKI INTERESI

Predsednik je u Parizu govorio i o malom Šengenu, te je naglasio da mu nisu preči albanski proizvođači, već, kako kaže, srpski.

RepublikaFoto: tvitter.com/buducnostsrbijeav

- Srbija ima suficit i sa Hrvatskom i sa Slovenijom. Ja o tome ne pričam nigde. Srpski političari, osim onih u opoziciji, to razumeju. Prodavaćemo sve što napravimo mnogo više svima drugima - kazao je predsednik Vučić.

Ističući da nam treba otvoreno tržište, Vučić je naglasio da nam je cilj da budemo najjači.

- Zbog čega ne bismo mogli da imamo brze trake za kamione i da bi se roba brže prevozila? Ne razumem šta je u pitanju i šta zameraju - pitao se predsednik Vučić nakon kritika opozicije na račun malog Šengena.

Predsednik Srbije sa francuskim kolegom sastao se i tokom prvog dana posete Parizu. Taj sastanak trajao je više od sat vremena.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
nikola

12.11.2019 23:38

Trend u međunarodnoj politici ide u pravcu povlačenja priznanja tzv. Kosova, odnosno ponovnog sagledavanja cele situacije. Albanci su izbegavali pregovore do sada, a uskoro će zažaliti što su to radili. Diplomatska ofanziva Srbije daje značajne rezultate.

M Novosel

13.11.2019 06:13

Srbija je međunarodno priznata država i šta ima da je Priština priznaje.

Tajci

13.11.2019 06:20

Francuski predsednik je želeo ovim sastankom da pokuša da utiče na obe strane da se vrate za pregovarački sto kako bi se došlo do kompromisnog rešenja,ali i nas Vucic svessno i stabilno stoji na nogam a ne kao TACI na usima.

Milojka Sekulic

13.11.2019 06:40

Srbija i njen predsednik se svim silama bore za nacionalne interese naseg naroda i drzave. Otvoreni smo prema svima, nasa ruka saradnje i dogovora je pruzena svima, trazimo jednak tretman i postovanje nasih dobrih rezultata. Kompromis je jedino moguce i odrzivo resenje izmedju Srbije i KiM.