Da li ovo za nekog predstavlja iznenađenje? Snimci Islamske države montiraju se na Kosovu

Autor:

Vesti

11.11.2019

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvorica Albanaca Beko Idrizi, Bekim Fidani, Iljber Bela i Faton Ivaja, koji se bore za Islamsku državu, pobegli su iz zatvora na istoku Sirije i ponovo su aktivni, što se može videti na nekoliko video-snimaka objavljenih prošlog meseca.

RepublikaFoto: Twiter.com/screenshot
Poklojni vođa Islamske države

Kako je objavila prištinska Gazeta ekspres, video-snimci imaju titl na albanskom jeziku i na njima se vidi ubijeni vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi. Na jednom od snimaka Albanac Faton Ivaja prikazan je sa teškim naoružanjem.

Na snimcima se poziva na žrtvovanje na božjem putu, a ID šalje preteće poruke Sjedinjenim Američkim Državama.

Gazeta ekspres piše i da se ovi video-snimci montiraju na Kosovu, tvrdeći da su tu informaciju potvrdili izvori unutar bezbednosnih službi. List navodi i da se video-poruke ID snimaju "negde na granici između Turske i Sirije".

- Značajan broj pripadnika ID turske vlasti nisu zarobile i pridružile su se terorističkim grupama u aktivnostima koje su diskretnije, prisutne na kurdskim i sirijskim teritorijama - kaže Bedri Eljezi iz kosovskog instituta za međunarodne studije (IMS)

On dalje kaže:

- Situacija u Siriji navodi nas na razmišljanje o opasnosti ako se oni vrate na Balkan, jer smo imali priliku da vidimo kako su neke izbeglice otišle u Englesku, a pripadnici ID mogu da uđu na Kosovo i predstavljaju opasnost.

Ekspert za bezbednost Drizan Šalja ukazuje na potrebu da bezbednosne institucije na Kosovu rade više na identifikaciji onih koji objavljuju video-snimke.

- Bilo bi dobro osnovati radnu grupu u koju bi se uključili i bezbednosni organi koji bi stvorili čvrstu osnovu kako bi se otkrila mesta gde se ovi video-snimci snimaju i montiraju - rekao je Šalja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading