(FOTO) SRBIJA NE ZABORAVLJA: Na Francuskom vojnom groblju obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Autor: Tanjug

Vesti

11.11.2019

12:09

Polaganjem venaca na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, Francuska ambasada obeležila je danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ministar Zoran Đorđević

Vence su osim ambasadora Francuske Žan Luj Falkonija položili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici ambasada drugih zemalja, Vojske Srbije, mnogobrojnih udrženja...

Ambasador Francuskerekao je je da je pre jednog veka, a godinu dana posle Velikog rata prvi put obeležen Dan primirja.


- Posle četiri godine patnje, smrti, potpisani su sporazumi o primirju, opsadno stanje ukinuto, počela je demobilizacija, društveni i politički život se polako vraća, ratnici se vraćaju kućama i otkrivaju da se Francuska tokom četvorogodišnjeg rata promenila, ali se promenila i Srbija koja u tom periodu prošla kroz razna iskušenja - kazao je ambasador.
Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Centralna ceremonija

Falkoni je naveo da od tada Francuzi obeležavaju godišnjicu završetka Velikog rata na svim francuskim grobljima širom sveta gde se okupljaju generacije da odaju počast.


Nacija se, kako kaže, seća onih koji su se borili od 1914. do 1918. na svim frontovima, i na istoku i na zapadu .
Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zoran Radojičić

- Ne zaboravljamo prolivenu krv vojnika iz Afrike, Azije, Pacifika, slavimo sve savezničke narode koji su bili u istom boju. Uklesana imena mrtvih na spomenicima nas stalno podsećaju na vrednost, čast, hrabrost, odanost i junaštvo - naveo je ambasador.

On je naveo i da se od 2012. godine 11. novembra odaje počast svim sinovima i kćerima Francuske koji su u novije vreme zrtvovali svoje živote tokom sukoba izvršavajući svoju dužnost.


- Na današnji dan nacija odaje pocebnu počast svim vojnicima koji su poginuli za Francusku i koji su se borili za očuvanje naše nezavisnosti i slobode - rekao je Falkoni.
Tanjug/B. STEKIĆ
Ivica Dačić

Ambasador je naveo i da je Srbija platila visoku cenu tokom Prvog svetskog rata i da je pretrpela velike gubitkem, a da danas doprinosi međunarodnoj bezbednosti učestvujući u operacijama u očuvanju mira.

- Mi to ne zaboravljamo - poručio je ambasador Francuske.

Pre početka polaganja venaca, intonirane su himne Francuske i Srbije, ali i pesma "Kreće se lađa Francuska".

Tanjug/B. STEKIĆ
Goran Vesić

Vesić je nakon polaganja venca na spomen-obeležju na Francuskom vojnom groblju rekao da je Srbija pretrpela najveće gubitke jer je izgubila čak 28 odsto stanovništva i oko 50 odsto muške populacije.

- Na današnji dan se sećamo svih hrabrih srpskih vojnika i ne zaboravimo da je Prvi svetski rat počeo sa ciljem da srpski narod bude uništen. Austrougarska monarhija je uništenje srpskog naroda postavila kao cilj, nazivajući operaciju ''Tuširanje olovom'', čineći velike zločine posebno u Podrinju gde su stradala čitava sela. Ubijani su civili, žene i deca koji nisu imali nikakve veze sa ratovanjem. Začetnik tog rata je na kraju uništen, ali je naša zemlja platila strašnu cenu. Sećamo se danas i svih naših saveznika, pre svega Francuske, Velike Britanije, Italije, SAD, ali i drugih zemalja - rekao je Vesić.

Komentari (1)

Loading