Vučić: "Dobili ili ne dobili podršku EU za ovu inicijativu, mi na Balkanu u poslednjih 30 godina ništa bolje nismo smislili!"

Autor:

Vesti

10.11.2019

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak o "malom Šengenu" završen je danas u širem sastavu, pošto su se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerima Albanije i Severne Makedonije, Ediju Rami i Zoranu Zaevu pridružili predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonje Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama  i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić

Nakon sastanka predstavnici zemalja su se obratili javnosti sa konkretnim porukama.

13.10 - TREBA DA SE SLAŽEMO I RADIMO

- Treba da se slažemo i radimo, mi nemamo drugu alternativu. Nisam u poziciji predsednika Srbije koji ima više prijatelja. Alternativa tome je da živimo bolje i nastavimo sa procesima integracije u EU - podvukao je predsednik Vlade Albanije Edi Rama.

13.00 - VUČIĆ: ŠTA STE NAŠLI U DOKUMENTU KOJI STE PROČITALI DA JE LOŠE?!

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanje novinara podvukao da je najvažniji put za sve u regionu život naših građana.

- Imam totalno suprotan stav po pitanju Kosova od Rame, ali rešavaćemo to pitanje dijalogom. Šta imate protiv toga da se brže prelazi kamionima ili da se samo prolazi sa ličnom kartom... Šta imate, osim patriotizma, protiv ideje koja je korisna za sve nas?

- Neću nikog da molim. Ako ne vidite da će od toga vaši građani da žive bolje - aj zdravo. Ako vidite - dobrodošli!

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Vučić je obećao da će tražiti podršku Evrope za ovu inicijativu i da dobili ili ne dobili je "mi ništa bolje u zadnjih 30 godina nismo smislili na Balkanu."

12.57 - SUŠTINSKI VERUJEMO U REGIONALNU POVEZANOST

- Za CG ne postoji alternativa evropskim integracijama, stoga moramo znati kakve koristi od ove inicijative imamo - kaže ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

12.50 - NEMAMO STAV PO PITANJU OVE INICIJATIVE, EVROATLANSKE INTEGRACIJE NEMAJU ALTERNATIVU

BiH će svoj konačni stav dati posle ozbiljne analize i u skladu sa procedurama, kazao je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. On je naglasio da "evroatlanske integracije nemaju alternativu".

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Naš primarni fokus je na evropskim integracijama što ne znači da ne trebamo zajednički da radimo na poboljšanju životnih uslova i podizanju životnog standarda.

12.32 - DOKUMENT JE UNUTRAŠNJA ŽELJA

- Ovaj dokument je unutrašnja želja, a ne pod patronatom spolja - rekao je Rama.

- Ja želim da u Draču vidim Crnu Goru i BiH i da Kosovo bude uključeno ravnopravno. 

Dodao je da nije bilo smetnje da predstavnici Kosova učestvuju na skupu kao i ostali autoriteti.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Sada pet godina kasnije, učešće Kosova nije stavljeno pod znak pitanja! Sve to ne znači da je Albanija promenila svoj stav prema Srbiji i Kosovu. Smatram da Srbija treba da prizna Kosovo. Ali to što nije tako, ne znači da Kosovo treba da bude isključeno, već da Kosovo i Albanija treba da štite svoje ekonomske interese.

Osvrnuo se na problem koji postoji na granici sa Kosovom i Albanijom gde građani čekaju satima ili danima da prođu. 

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Edi Rama

- Da li želite i dalje tako? Ne vidim problem u omogućavanje 4 osnovne slobode EU kao što su sloboda roba, ljudi, kapitala i usluga. Zbog ovakvih barikada mi kao zemlje gubimo milijarde evra - obratio se besno narodu Kosova i Albanije. 

- Dobro je da budemo za istim stolom i da se dogovaramo. Ne treba biti u procesima koji vuku nazad, već u procesima u kojima su svi dobitnici, da svi dobiju što više bez štete po druge - istakao je Rama.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

12.27 - PONOSAN SAM NA OVU INICIJATIVU 

- Za Srbiju je ovo veoma važna inicijativa i ja sam ponosan. Da ne govorim koliko je lakše proizvođaču paradajza da može da plasira svoju lako kvarljivu robu iz Albanije i Severne Makedonije i planira novu proizvodnju, što možemo da razmenjujemo inženjere i zajednički kreiramo bolji ambijent... - kazao je Vučić.

- Optuživali su me u predizbornoj kampanji da gradim put za Veliku Albaniju, a onda su došli izbori i ti koji su me optuživali su dobili 11 odsto manje glasova od mene. Nije bitno ko šta misli. Možda ovo i propadne, ali ova ideja ne znači nikakvu Jugoslaviju, već samo bolji život za naše građane.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

12.20 - ZAEV: BOLJE MESTO ZA ŽIVOT

- Otvorili smo inicijativu ili akcioni plan koji stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo. Pozivamo ostalih 6 zemalja Zapadnog Balkana da urade još više kroz Berlinski proces i pristupanje EU. Balkan se menja kao značajniji faktor na celom evropskom kontinentu - kaže premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Ovo je, kako je ocenio, dobro za ceo Balkan i balkansko poluostrvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Jokalica

10.11.2019 12:17

Balkan ima takav mentalitet da ljudi neće ni da saslušaju, već automatski nalaze nedostatke bilo kakvog sporazuma, sve dok to ne promenimo ne možemo da se nadamo sopstvenom boljitku.

Vladimir

10.11.2019 12:21

Predsednik Vučić je sve lepo objasnio sviđalo se to Rami i Zaevu ili ne,mi nećemo nikoga da molimo.

Iva

10.11.2019 12:21

Istorijski dogovor. Moramo da se razumemo i da sarađujemo, da zajedno idemo napred. Bolje nego da se gledamo preko nišana.

Marija

10.11.2019 12:53

Ceo Balkan treba da se udruzi i da nastupa zajedno jer samo tako moze da ima napredak i razvoj i da se priblizi EU.