Nobelovac pojasnio: Imao sam pasoš, ne i državljanstvo SRJ

Autor: Tanjug

Vesti

07.11.2019

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nobelovac Peter Handke izjavio je da je imao pasoš SRJ, ali je demantovao da je imao njeno državljanstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Peter Hadnke

- Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao - rekao je za sutrašnje "Večernje novosti" Handke.

On je to rekao povodom pisanja istraživački sajt "Itercept" da mu je 1999. godine u ambasadi tadašnje SR Jugoslavije uručen jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

- Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje - objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.


Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading