Nelegalna žalba protiv Siniše Malog očajan potez onih koji bi da mu ponište doktorat

Autor: B.K.

Vesti

08.11.2019

06:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušavaju pravnim nasiljem da nameste igru Siniši Malom. Ovako bi se, u najkraćem, mogla opisati činjenica koju su slavodobitno objavili opozicioni mediji da je profesor Saobraćajnog fakulteta Dušan Teodorović (inače redovni učesnik protestnih okupljanja "Jedan od pet miliona" i govornik na tim skupovima) sa grupom od oko 300 profesora Univerziteta u Beogradu podneo žalbu na odluku Nastavno-naučnog veća FON, tražeći u toj žalbi da se njegov doktorski rad proglasi za plagijat.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Siniša Mali

Mada u izjavi za medije Teodorović konstatuje i da veliku zahvalnost duguje profesorki Vesni Rakić Vodinelić, koja je kao njihova glavna pravna savetnica pomogla da se tekst žalbe uobliči, propisi jasno kažu da je žalba grupe profesora apsolutno nedozvoljena.

- Pre svega, žalbe uopšte nisu dozvoljene na odluku Nastavno-naučnog veća. Naime, žalba na odluku Nastavno-naučnog veća FON nije dozvoljena u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova. Odredbom iz člana 6 tog pravilnika propisano je da lice protiv kojeg je izrečena mera i podnosilac zahteva mogu na odluku podneti žalbu Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu u roku od 15 dana od dana prijema odluke. A jasno stoji i da odluku iz člana 5, stav 11 pravilnika, odnosno meru, izriče dekan, na osnovu stava Nastavno-naučnog veća, u roku od 15 dana - objašnjava za naš list pravni stručnjak, inače profesor na Univerzitetu u Beogradu i dodaje:

- Čak i da je moguća žalba na ovu odluku Nastavno-naučnog veća, eventualno pravo žalbe imala bi samo rektorka Ivanka Popović. Dakle, i to bi bilo jasno i svakom studentu prve godine prava, Teodorović i njegovih 300 potpisnika neovlašćene su osobe, koje nemaju pravo žalbe. To je morala da im kaže i Vesna Rakić Vodinelić, koja slovi za nekog pravnog eksperta.

Obećala rešenje do 22. novembra

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Ivanka Popović

Podsetimo, rektorka Ivanka Popović najavila je da će komisija Univerziteta u Beogradu o žalbama odlučiti do 22. novembra. Ona je pritom zanemarila da navedena odluka još nije dostavljena strankama u postupku, to jest da eventualni rokovi još nisu počeli da teku.

Kada se pročita žalba grupe profesora, vidi se da će oni pokušati da nađu bilo kakav modus da bi mogli da se predstave kao njeni podnosioci.

Profesor prava sa univerziteta: Ta grupa nikako ne može da ima osnov da podnese žalbu

- Mogu da pretpostavim da će, na primer, reći da su podneli neki drugi zahtev da se odlučuje o Malom, ne ovaj, koji je razmatrao FON. Ali, čak i da je tako, taj zahtev su podneli univerzitetu, a ne FON, što je suprotno pravilniku, jer univerzitet nije nadležan zato što o tom zahtevu niko nikad nije odlučivao niti je taj zahtev spojen sa ovim. Zato oni nemaju pravo na žalbu - objašnjava naš sagovornik. B. K.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vinko

08.11.2019 10:32

Priznajem samo pravna sredstva.