Kurtijevi ludački planovi će zapaliti ceo Balkan! Šiptar preti novim ratovima

Autor:

Vesti

08.11.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oliver Ivanović je ratni zločinac, njega nisu ubili Albanci, dok je razgraničenje rasistička ideja, poruke su koje su okosnica politike Aljbina Kurtija, kandidata za premijera takozvane države Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

U intervjuu za televiziju N1 Kurti je detaljno govorio o svom političkom projektu, koji, ukoliko se obistini, može da zapali ceo zapadni Balkan. Naime, naslednik Ramuša Haradinaja u premijerskoj fotelji već ima spreman spisak uslova koje bi da ispostavi Beogradu, počevši od toga da Srbiji zabrani da vodi kampanju o povlačenju priznanja, pa do toga koga Srbi s Kosova mogu da podržavaju, a sa kim ne smeju da sarađuju.

Istakao je da takse na robu iz centralne Srbije neće odmah biti ukinute, već će ih prvo, kako je rekao, zameniti reciprocitetom. Pomirenje Albanaca i Srba nije tema kojom želi da se bavi. Interesuje ga, kako je naglasio, pre svega ekonomski razvoj.

Jedan od najglasnijih zagovornika stvaranja "velike Albanije" pohvalio se da će on voditi dijalog sa Beogradom, a potom je u zapaljivom tonu naveo svoje uslove za nastavak razgovora:

- Najvažnija su tri principa - prvi je da ne bude sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama, gde se predsednici prave da su vojni generali u ratu, a treći da nema predsednika oko mape, nego samo da budu eksperti o demarkaciji. To će pomoći da se prebacimo iz ambicija i apetita za teritorije jedni drugih ka pravu građana i potrebama zajednice.

Kurti: Oliver Ivanović je ratni zločinac. Nema Srbina na Kosovu koji smatra da je Ivanovića ubio Albanac

Naveo je i da ne veruje u postizanje sporazuma sa Beogradom do proleća. Odgovarajući na pitanje o mogućim rešenjima poput razgraničenja, Kurti je odbacio mogućnost razgraničenja, ali je započeo najavu novih sukoba: - Razgraničenje je rasistički koncept. Mene to podseća na bodljikavu žicu. Uvek će biti Albanaca i Srba na obe strane granice. Demarkacija da, ali razmena teritorija ne. Razmena teritorija je dijalog koji vodi ka budućim konfliktima.

Ističe da se dijalog ne može voditi u Beogradu, već da predstavnici Beograda i Prištine treba da se sastaju u Briselu, Berlinu, Parizu, Londonu ili Vašingtonu.

Sulude Kurtijeve poruke

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

* Olivera Ivanovića naziva ratnim zločincem

* Od Srbije zahteva prekine kampanje protiv članstva Kosova u Interpolu

* Beograd, po mišljenju Kurtija, smesta mora da zaustavi sva povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti

* Sa Srbima ne želi da priča o pomirenju, već samo o ekonomiji

* Svako rešenje koje mu nije po volji, poput razgraničenja, vidi kao povod za nove ratove

* Takse na srpsku robu neće da ukinute, već će ih zameniti reciprocitetom

* Srpsku listu, koja je dobila najviše srpskih glasova, precrtao

* Od međunarodne zajednice zahteva da raskine vezu Beograda i Srpske liste

* Sporazum sa Beogradom neće postići do proleća (kao što zahteva SAD)

Govoreći o učešću Srba u prištinskoj vlasti, Kurti je priznao da ga ne zanimaju izborni rezultati, ni to što je Srpska lista osvojila najviše glasova. - Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice ne znači da će biti u koaliciji - rekao je Kurti i precizirao da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista.

Upitan zašto eliminiše Srpsku listu, Kurti je rekao da Beograd "plaća" poslušnost Srba na Kosovu i da će se, uz pomoć međunarodne zajednice založiti da takva praksa bude prekinuta: - Nemam ništa protiv Srba, naprotiv, družim se sa mnogo Srba ovde na Kosovu... Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je - sredstvo...

A potom se okomio na ubijenog Olivera Ivanovića tvrdeći da je reč o ratnom zločincu. - Nema nijednog Srbina na Kosovu koji smatra da je Ivanovića ubio Albanac - bez stida je izgovorio Kurti.

Veselji ide u Hag 4. decembra

Haški tribunal

Lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji saopštio je da je primio poziv na saslušanje od Specijalnog suda, te da će otputovati u Hag 4. decembra, prenosi KTV.

Ranije se u kosovskoj javnosti spekulisalo da je on već ranije ispitan u Ljubljani, a te navode iznosili su bivši poslanici u kosovskoj skupštini Miljaim Zeka i Rada Trajković.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra prošle godine pa do danas, ispitalo je više stotina osoba, a među onima koji su dobili hašku pozivnicu je odlazeći prištinski premijer Ramuš Haradinaj

Dodao je da će se založiti da prištinske institucije u saradnji sa međunarodnom zajednicom otvore novu istragu o ovom atentatu.

Kurti je na kraju rekao da nema srpski pasoš ni srpsko državljanstvo, ali da ima pasoš Kosova i Albanije.

Reakcije na Kurtijeve ludačke planove

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Marko Đurić

ĐURIĆ: POKUŠAJ VRAĆANJA U 1999.

Kurti okreće točak istorije unazad i živi u 1999, u koju gura i ceo region svojom nespremnošću za dijalog, željom za stvaranje "velike Albanije" i netrpeljivošću prema Srbima i Srbiji, maskiranom u intervjuu lošim glumljenjem tolerancije i demokratičnosti. Najbezočnijim lažima Srbima je uskratio pravo na formiranje Zajednice srpskih opština, dogovoreno uz prisustvo i garanciju EU, izmišljajući čak da se Srbi na Kosovu i Metohiji nisu žalili i demonstrirali protiv prevarantske odluke prištinskog ustavnog suda, kojom je koncept ZSO obesmišljen

RepublikaFoto: twitter.com/Insajder_net
SL

SRPSKA LISTA: NESKRIVENI ŠOVINIZAM

Pokušaj da se lažima sakrije neskriveni šovinizam Aljbina Kurtija i mržnja prema svemu što je srpsko nije uspeo, ma koliko se on i njegovi promoteri u srpskom medijskom prostoru trudili. Kurti nije ni trepnuo, a nastavio je da, glumeći demokratu, najbezočnije vređa srpski narod, nipodaštava naša prava, a obavezu prištinskih institucija prema srpskom narodu predstavi kroz intimu sa Nenadom Rašićem, koji je osvojio 70 puta manje glasova od Srpske liste.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

DRECUN: OTPOR SVIM SREDSTVIMA

Poruke i izjave Aljbina Kurtija sadrže samo "velikoalbansku" ideju. Kurti sada svoje stavove želi da pretoči u političke korake, a Beograd tome mora da se suprotstavi. Tome moramo da se suprotstavimo svim sredstvima na jedan ofanzivan, ne defanzivan način. Ne samo da Aljbin Kurti vodi igru, moramo unapred da predvidimo njegove poteze, a to, složićete se, i nije tako teško

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oliver Ivanović

PARTIJA OLIVERA IVANOVIĆA: LAŽI O ATENTATU

Istražni i pravosudni organi Euleksa i Kosova koji su vodili postupak protiv Olivera Ivanovića nisu imali skoro nikakve dokaze, već su samokreirali optužbe na osnovu izjava pojedinih nekredibilnih Albanaca. O tom postupku je i te kako gospodin Kurti upoznat i njegova izjava je krajnje neljudska. Kurti, pretendent na funkciju kosovskog premijera, dao je velika obećanja, i to prvenstveno da će suzbiti kriminal i korupciju na Kosovu i mi ćemo od njega tražiti da institucionalno radi na pronalaženju ubice Olivera Ivanovića.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
arsa

08.11.2019 09:13

Отцепљење Косова од Србије је расистичка идеја