Srbi kolektivno napuštaju prištinske institucije ukoliko budu pod pritiskom

Autor:

Vesti

07.11.2019

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić izjavio je danas da Srpska lista neće ulaziti u koalicije i koalicione sporazume koje Srbe neće tretirati kao ravnopravne građane i koji ne prihvataju njihovu legitimnu volju pokazanu na izborima.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Marko Đurić

Đurić je u Palati Srbija održao sastanak sa političkim predstavnicima Srba iz pokrajine, kojem je prisustvovalo 65 predstavnika Srpske liste i srpskih institucija.

Prema njegovim rečima, tom prilikom je usvojeno pet zaključaka o delovanju ukoliko politički predstavnici Srba, koji su na izborima osvojili 96 odsto glasova na parlamentarnim izorima koji su održani 6. oktobra, ne dobiju ono što im po tamošnjim zakonima i po Ustavu Kosova pripada.

On je naveo da je jedan od zaključaka da će, u slučaju novih pritisaka na privremene institucije, škole, zdravstvo, slobodu kretanja, nepriznavanje dokumenata, svi Srbi u srpskim sredinama na Kosovu napustiti solidarno sve prištinske institucije.

Na sastanku je, kako je podvukao, konstatovano da se pojačava pritisak na Srbe od strane Prištine, kroz najavu zabrane za srpska vozila i nepriznavanje isprava, kako bi se preko njih izvršio pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

Među zaključcima je i da se traži momentalno ukidanje anticivilizacijskih taksi koje su štetne za sve građane južne pokrajine, kao i formiranje Zajednice srpskih opština, poručio je Đurić.

Na Kosovu postoje zakonske garancije da Srbi moraju da čine 7 odsto sastava svih institucija

On je precizirao da je takođe utvrđeno da će se kao uslov za učešće u radu prištinskih institucija zahtevati da pre svega mandatar za sastav kosovske Vlade ispoštuje Ustav i zakone koji važe u južnoj srpskoj pokrajini.

Direktor Kancelarije je podsetio na to da postoje zakonske garancije da Srbi moraju da čine sedam odsto zaposlenih u svim kosovskim institucijama, kao i u javnom sektoru, što sada nije slučaj.

Peti zaključak je da će sve srpske institucije nastaviti sa sprovođenjem plana predsednika Republike i Vlade Srbije za podršku srpskom narodu, preneo je on i napomenuo da se u južnoj pokrajini realizuje 349 projekata – od izgradnje puteva, bolnica, škola do privrednih kapaciteta.

Đurić je poručio da vezu srpskih predstavnika i Beograda niko neće prekinuti, kao i da će Srpska lista sve odluke donositi u konsultaciji sa predsednikom Republike i Vladom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Pedja

07.11.2019 17:39

Siptari moraju da postuju volju nasih gradjana.

Maja

07.11.2019 17:57

Niko neće dozvoliti da od nas prave budale.

Tanjica

07.11.2019 18:15

Srbi imaju dostojanstvo i ponos i nece dozvoliti da ih neko ponizava.

nikola

08.11.2019 01:22

Sa pravom se bune, jer ne mogu biti gradjani drugog reda!