Ministarstvo odbrane Dunji Mijatović: Bar pročitaj knjigu koju napadaš!

Autor: Tanjug

Vesti

06.11.2019

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane večeras je povodom izjave komesara Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović, koja je kritikovala to ministarstvo zbog organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", saopštilo da Srbija neće zabranjivati knjige, jer je to tradicija nekih drugih naroda.

RepublikaFoto: youtube.com/The Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE)
Dunja Mijatović

- Svaki pokušaj drugačijeg viđenja građanskog rata u BiH je veliki zločin ako dolazi od Srba - ističe Ministarstvo u saopštenju i dodaje da na to neće pristati i zato je omogućilo da autor knjige i ljudi koji su učestvovali u istraživanju čitavog slučaja iznesu svoj stav.

Ministarstvo ukazuje i da su Srbi mnogo puta bili i još uvek jesu žrtve dvostrukih standarda i često im se i sudilo i sudi za tuđe zločine.

- Uvažena komesarka propustila je da se oglasi kada je oslobođen Naser Orić dokazani ubica Srba, baš kao što nije uvidela potrebu da osudi i traži odgovornost za izjavu Emira Suljagića direktora Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici u kojoj kaže da je “Jasenovac četnička izmišljotina” i da su “Časni bošnjaci iz Handžar divizije propustili priliku da reše četnike, zato nam je to ostavljeno u amanet” - ističe ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo odbrane navodi i da duboko žali što Mijatovićeva nije osetila potrebu da dođe u Bratunac i položi venac na grobove poklane srpske dece ili bar zatraži da neko odgovara za njihovu smrt.

- Šteta je što Dunja Mijatović ne traži da se sazna ko je u Srebrenici pokušao da ubije Aleksandra Vučića ili ko je lagao da se na Kosovu Šiptari truju jednonacionalnim otrovom iz Srbije - navodi ministarstvo.

Umesto da traga za istinom, navodi se u saopštenju, Dunja Mijatović napada Ministarstvo odbrane zato što se u Domu Vojske raspravljalo o knjizi koju nije izdalo Ministarstvo odbrane.


Oni komesarki predlažu da pre nego što donese "svoj neporecivi i nepogrešivi sud" ipak najpre pročita knjigu o kojoj govori.

Dunja Mijatović kritikovala je ranije danas Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" u kojoj se, kako kaže, falsifikuju činjenice o ratnim dešavanjima u BiH.

- Propagiranje neistina i dezinformacija u posleratnom periodu je opasno i ozbiljno ugrožava sve napore usmerene ka trajnom miru i pomirenju - navela je u saopštenju Mijatović.

U Domu Vojske Srbije sinoć je promovisana knjiga Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", a mediji u BiH su objavili da je on u knjizi pokušao da ospori drugostepenu presudu Suda BiH kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina robije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
borko

06.11.2019 23:43

Bar pročitaj knjigu koju napadaš.