Palmer: Pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji

Autor: Tanjug

Vesti

05.11.2019

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji, izjavio je pomoćnik državog sekretara i specijalni američki izaslanik za Balkan, Metju Palmer.

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Metju Palmer

Priznanje kosovske nezavisnosti, dodao je, nije probem koji se brzo i lako rešava, te da to nije pitanje za medije.

Palmer, koji je prethodno u Skoplju i Prištini rekao da Srbija neće biti primljena u članstvo EU dok ne prizna kosovsku nezavisnost, rekao je u emisiji "Pravi ugao" RTV-a, da je priznanje kosovske nezavisnosti tema o kojoj će se raspravljati za pregovaračkim stolom.

Tvrdi da je tokom boravka u Prištini prethodnog dana bio jasan kada je rekao da je ukidanje taksi na robu iz Srbije put ka normalizaciji i dijalogu.

- Do rešenja se može doći ukoliko obe strane približe stavove i mi nećemo nikome nametati to rešenje - rekao je Palmer.

Smatra i da Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje sprovodi radi delegitimizacije kosovske nezavisnosti, zbog čega su takse i uvedene.

Inače, Priština je takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH uvela novembra prošle godine, a nakon propalog pokušaja da se priključi članstvu u Interpolu.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP/O. STEVANOVIĆ
Metju Palmer i Ivica Dačić

Palmer je rekao da SAD žele da Srbija i Kosovo normalizuju odnose i tako otvore put ka zajedničkom cilju a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Istakao je da za SAD ne postoji pitanje kosovske državnosti i nezavisnosti, koja je nepovratna već normalizacija odnosa do koje mora doći dijalogom i dogovorom.

- Cilj procesa i tog dijaloga nije forsiranje bilo koje strane radi normalizacije odnosa, već naprotiv podrška i jednoj i drugoj strani - rekao je.

- Dogovor koji unapređuje mir i stabilnost je višedimenzionalan i on podrazumeva bezbednosna, politička i neka druga pitanja, kao i problem ljudskih prava i građanskih sloboda i zaštitu kulturnog blaga - precizirao je Palmer.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Helena

05.11.2019 15:04

Amerika je u svojoj istoriji cesto insistirala na necemu,pa se predomslila i povukla.Nije strasno priznati kad pogresis.

Dera

05.11.2019 15:16

A povratak proteranih Srba, povraćaj otete imovine, Briselski sporazum, sprečavanje nasilja specijalnih snaga na severu KiM, Rezolucija 1244 i naših 1.000 policajaca na KiM????????? O tome ništa.

Pedja

05.11.2019 16:17

Ko bre vas pita za sta? Nikoga ne zanima vase misljenje,nas zanima medjunarodno pravo i misljenje Rusije i Kine!

Miki

05.11.2019 16:50

Palmer je sve predvideo , ali nije predvideo nasu saglasnost, ni po cenu ulaska u EU, Srbija nema prava i zbog svog naroda na KiM da se odrekne nase juzne pokrajine.