Srpski lekari kod Mladića tek krajem oktobra!

Autor: novosti.rs

Vesti

21.09.2017

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko Haški tribunal to dozvoli, dvoje srpskih lekara specijalista moglo bi da pregleda pritvorenog generala Ratka Mladića najranije u drugoj polovini oktobra.

Preživljava hašku torturu: Ratko Mladić

Taj zahtev Mladićeve odbrane sada je u proceduri, a kako iz njegovog tima navode: "Hag ne daje baš lako takve dozvole". Ruski lekari su svojevremeno dve godine čekali da im se odobri da pregledaju Mladića u pritvoru.

Generalov sin Darko Mladić kaže da su branioci u stalnom kontaktu sa sudom, kako bi se odredio datum posete lekara, a s obzirom na sve formalnosti, najrealnije je da se to dogodi tek za mesec dana.

Na radni put u Sheveningen sada se spremaju kardiohirurg dr Velibor Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i neuropsihijatar dr Gorica Đokić iz Kliničkog centra Srbije.

Prema informacijama, Vlada Srbije bi trebalo da izda garanciju da se teško bolesni Mladić prebaci u Beograd na bolničko lečenje. S obzirom na dosadašnju praksu, Tribunal u Hagu će tu garanciju verovatno uzimati u obzir tek kad lekari završe pregled.

Darko Mladić kaže da se svaki dan čuje telefonom sa ocem:

- On se ne žali, jer je takav, nikad neće reći da mu je loše. Međutim, kad ga posetimo vidimo da nije dobro. Dobili smo deo lekarske dokumentacije iz koje se vidi da je nedavno imao upalu pluća, a mi za to nismo ni znali. Takođe, pritisak mu je isuviše često previsok. Tražili smo da nam hitno dostave i snimke glave i srca, koje nismo dobili, jer u Tribunalu kažu da su u bolnici, a ne kod njih.

Prvostepena presuda Ratku Mladiću pred sudom u Hagu najavljena je za novembar.

Mladića u pritvoru svakodnevno obilazi advokat Dan Ivetić, koji živi u Hagu. Pre dve nedelje iz posete se vratila supruga Bosa, koja je nekoliko dana imala dozvolu da posećuje muža. Uglavnom, kako kaže Darko, trude se da mu uvek neko bude pri ruci za sve što treba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading