Đilasova hobotnica: Evo kako su "pipcima" izvlačili pare

Autor:

Vesti

05.11.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đilas prvo dao pare fondaciji, pa ih onda izvlačio zajedno sa predsednikom DS Lutovcem! Neformalni vođa SZS Dragan Đilas uplatio je 200.000 evra Fondaciji za unapređenje demokratije "Ljuba Davidović", a onda je ispumpao 195.000 evra preko firmi koje su osnovane neposredno pre nego što je počeo da prebacuje novac sa računa svoje kompanije "Multikom group" na konto fondacije.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dragan Đilas

Vreme nastanka ovih firmi jasno govori o tome da su one osnovane odmah pošto je predsednik DS Zoran Lutovac sklopio poslovni dil sa Đilasom o pranju i izvlačenju para sa fondacijskog računa.

Srpski telegraf je, podsetimo, u nekoliko nastavaka pisao o ovom sumnjivom transferu, o kojem se ni Đilas ni Lutovac do danas nisu izjasnili. Inače, čitava afera započela je javnim priznanjem Đilasa u kom se pohvalio da je kamate od duga koji mu je uplatio DS velikodušno preneo pomenutoj fondaciji, koju je još 1991. osnovala ta stranka.

Sekretar DS uzeo lovu za tezgu na pijaci

Zanimljivo je da je sa računa Fondacije "Ljuba Davidović" prebačeno čak 712.600 dinara jednoj pijačnoj tezgi na Zvezdari! Kako saznajemo, pomenuta tezga je u vlasništvu sekretara DS Gorana Jaića, koji se već danima ne javlja na pozive Srpskog telegrafa, pa ni sada nismo dobili odgovor na naša pitanja. Prema našim izvorima iz DS, Jaić se odnedavno ponovio audijem A6 iako je formalno nezaposlen.

PRIZNAO SVE, ALI...

- Dug koji sam preuzeo od banke, skinuvši hipoteku na stanove, isplaćen je posle četiri godine. Od DS nisam uzeo ni dinar više od toga, a svaki dinar koji po zakonu pripada meni, dosad oko 200.000 evra, prebacio sam u dogovoru s rukovodstvom stranke Fondaciji "Ljuba Davidović" - izjavio je nedavno Đilas.

Međutim, on je prećutao da je od prebacivanja tih para, od jula 2018. pa do danas, iz fondacije isplaćeno 195.000 evra kompanijama koje su, za nevericu, počele da rade baš u vreme kad je krenuo transfer.

EVO KOME JE SVE UPLAĆIVAN NOVAC

Prima Factor

- osnovano 18. 12. 2015.

- uplaćeno više od 5 miliona dinara

- vlasnik je Dušan Dobrilović

Luka Đukić PR

- osnovano 6. 7. 2018.

- uplaćeno više od 3,5 miliona dinara

Saša Pejić PR Comline

- osnovano 4. 6. 2018.

- uplaćeno 1,1 milion dinara

Blackboard Design

- osnovano 20. 12. 2018.

- uplaćeno oko 2 miliona dinara

- vlasnik je Lazar Tabandželić, urednik fotografije na sajtu DS

Kao najdrastičniji primer finansijske muljačine u Đilasovoj režiji, pravnom subjektu "Luka Đukić PR" je na ime konsultantskih usluga iz fondacije isplaćeno nešto više od 3,5 miliona dinara. Ovome treba dodati činjenicu koja se lako može proveriti na sajtu Agencije za privredne registre da je pomenuto pravno lice osnovano jula prošle godine.

Novac iz fondacije - 1,1 milion dinara, prebačen je i kompaniji za informacione tehnologije "Saša Pejić PR Comline", koja, kao i ova prethodna, postoji tek nešto pre prvog Đilasovog prebacivanja, tačnije od 4. 6. 2018.

PREMETAČINA PARA

Da lova koju lider SZS premeće sa jednog računa na drugi kako bi u šaci držao finansijski oslabljeni DS i poigravao se s Lutovcem, svedoči i podatak da je kompanija za pripremu štampe "Blackboard Design" izvukla skoro dva miliona dinara od fondacije. Takođe je reč o skoro osnovanoj firmi, inače najmlađoj od pomenutih (decembar 2018), a koja je u vlasništvu izvesnog Lazara Tabandželića. Taj čovek je, prema onome što piše na sajtu DS, urednik fotografije kod demokrata.

Ovajdio se i Šolak

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Dragan Šolak

Od fondacije su prihodovale i firma "Prima Factor" u vlasništvu Dušana Dobrilovića, koja postoji još od kraja 2015, ali je kasu napunila sa nešto više od pet miliona dinara. Sa fondacijskog konta namirena je i kompanija "Absolute Solution doo", čiji je gazda Đilasov prijatelj Dragan Šolak, a koja je inkasirala 1.160.727 dinara.

Đilas i Lutovac nisu odgovorili na pitanje koje smo im poslali SMS porukama. Ovog puta smo ostali uskraćeni i za odgovor predsednice UO Fondacije "Ljuba Davidović" Dragane Rakić, koja nam je u prethodnim odgovorima rekla da je novac legao na račun organizacije, kao i da je sve sprovedeno po zakonu, koji inače ne dozvoljava da se budžet fondacije troši na ostvarivanje interesa političkih stranaka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Ana

05.11.2019 09:06

Lopovluk SzS polako izlazi na videlo.

acko

05.11.2019 09:34

Mafijas bio, mafijas ostao, Dragan Djilas!

Graje

05.11.2019 09:34

Dragan Đilas je zaista radio na uništavanju naše države. Dragan Đilas mora da odgovara što je opljačkao i uništio Srbiju.

Vuk

05.11.2019 09:52

Mnogo je pronevera i krađa državnog novca, iznuda i pretnji od strane Đilasa, Obradovića i Jeremića, da polako sve izlazi na videlo, a dosta toga i znamo.