Kreće proces o Bastaćevom reketiranju: One koje je pomenuo Lešnjak biće ispitani

Autor:

Vesti

04.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početkom ove sedmice u Višem javnom tužilaštvu počinju prva saslušanja u istrazi protiv prvog čoveka opštine Stari grad i potpredsednika Đilasove stranke Marka Bastaća na osnovu svedočenja njegovog kuma i bivšeg člana Opštinskog veća Lazara Lešnjaka. U tužilaštvo, kako saznaje Srpski telegraf, kao svedoci biće pozvane sve osobe koje je Lešnjak naveo u iskazu, a koje su kao investitori, vlasnici privatnih firmi ili kao obični građani plaćali Bastaću visoke svote novca kako bi im legalizovao divlje izgrađene objekte.

RepublikaFoto: youtube.com/Čuvamo Stari grad
Marko Bastać

IMENA SVIH AKTERA

Lešnjak je, podsetimo, u svojstvu uzbunjivača u pisanoj izjavi obelodanio imena svih aktera koji su Bastaću plaćali mafijaški reket. Ovaj nekadašnji funkcioner centralne prestoničke opštine zaprepastio je domaću javnost kada je nedavno pred kamerom priznao da je bio izložen nezapamćenoj torturi. Prema onome što je Lešnjak ispričao u ispovesti, njega je u jednom podrumu Bastać, inače njegov venčani kum, šibao kanapom za preskakanje, udarao pesnicom u stomak i glavu, pa davio kesom.

U izjavi koja je inicirala istragu, o čemu je naš list pisao, stoji Lešnjakova tvrdnja da je Bastać, između ostalog, jednom biznismenu tražio 5.000 evra za legalizaciju objekta, da je za nadziđivanje stana u Gospodar Jevremovoj uzeo 2.000 evra i isto toliko i za izdavanje upotrebne dozvole u Nušićevoj ulici. Osim toga, Bastać je, kako ga je optužio kum, srušio i krov na jednoj kući jer mu vlasnik nije dao 30.000 evra za legalizovanje, dok za jednu ilegalno postavljenu perionicu kod Luke Beograd nije hteo da šalje inspekciju jer ima dogovor sa vlasnikom objekta. Takođe, on je obezbedio parking-mesta klinici "Medigrup" na štetu stanara zgrade u kojoj ta zdravstvena ustanova ima svoj objekat.

ZA SVE OVO JE BASTAĆ UZEO PARE

Foto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

- jednom biznismenu uzeo 5.000 evra, od dogovorenih 30.000, da mu legalizuje objekat. Kada ovaj nije hteo da da ostatak novca, poslata mu je inspekcija

- za nadziđivanje stana u Gospodar Jevremovoj uzeo 2.000 evra

- izdavanje upotrebne dozvole u zgradi u Nušićevoj naplatio 2.000 evra

- jednom kafiću na Dorćolu uzeo 3.000 evra za nadgradnju

- divlja gradnja od oko 70 kvadrata na Dorćol placu stopirana dok funkcioner N. K. ne završi legalizaciju

- 6.000 evra, koje je Lešnjak prisvojio, pare su od L. G., kojem je legalizovano 80 kvadrata nadgradnje stana u Ulici cara Uroša

- u zgradi u Ulici cara Dušana obezbedio parking-mesta klinici "Medigrup" nauštrb stanara

- nije hteo da šalje inspekciju za nelegalno postavljenu perionicu kod Luke Beograd jer ima dogovor sa vlasnikom perionice

- srušio krov na jednoj kući jer mu vlasnik nije dao 30.000 evra za legalizaciju

BRZA ISTRAGA

Zanimljivo je da su Bastaćevi partijski drugovi predvođeni liderom Draganom Đilasom već danima nemi na ovaj skandalozni slučaj, pa se niko ne usuđuje da otvoreno brani saborca. Kao neko ko je upućen u čitav slučaj od samog početka, potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže za Srpski telegraf da bi istraga morala da bude brza i efikasna jer je reč o nizu krivičnih dela.

Matić: Ko ne laže, nema problem s poligrafom

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Marko Matić

Povodom tvrdnji svog kuma, Bastać je odbio da ode na poligrafsko ispitivanje zbog navodne mogućnosti da ono bude namešteno. Komentarišući ovu njegovu odluku, analitičar medijske mreže Antidot Marko Matić tvrdi da na poligrafu rade visoko obučeni profesionalci i da ga je nemoguće namestiti.

- Ko nešto ne skrivi i ne laže, nema problema s poligrafom. Ovde imamo dve dimenzije, jedna je kriminalna, a druga politička. Kriminalnu dimenziju ovog slučaja rešavaće nadležni organi, postupak je već pokrenut jer je ovde u pitanju ozbiljan organizovani kriminal - smatra Matić.

- Građani sa zebnjom čekaju epilog ovog slučaja i tu sud mora da bude efikasan i bez ikakvih odugovlačenja. Reč je o čistom kriminalu povezanom sa politikom, pa se s tim u vezi moraju otkloniti sve moguće zloupotrebe na koje bi se Bastać kao visoki funkcioner mogao pozvati. Istražni organi zaista imaju mogućnost da brzo reše slučaj jer imaju živu reč svedoka - navodi Karan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Vesna

04.11.2019 08:46

Lesnjak je izneo veliki broj konkretnih optuzbi protiv Bastaca, uz detaljan opis i pominjanje odredjenih broj lica koja su u tome ucestvovala. tako da ce istrazni organi imati dosta posla da saslusa sva pomenuta lica .

johanlord

04.11.2019 08:54

Ima osnova za hapsenje. Bastacu se smesi celija.

Ana

04.11.2019 09:11

Sud i tužilaštvo rade svoj posao, tako da će sve ispsitati.

filip

04.11.2019 09:25

Neka tužilaštvo odradi svoj posao kako treba, "ni po babu ni po stričevima"!